Zehirli mantar uyarısı!
300x250

Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Mantarlar Hakkında Bilgilendirme yapıldı.

Bilindiği üzere medyada özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde mantar zehirlenme olayları sık sık gündeme gelmektedir.

Mantar zehirlenme olayları kişilerin zehirli ve yenen mantarlar konusunda yeterli bilgisinin olmamasından kaynaklanmaktadır. Zehirlenmelerin tedavi merkezlerinden uzak kırsal kesimlerde meydana gelmesi mantar zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanmasına neden olmaktadır. Ayrıca yenen ve zehirli mantarları birbirinden ayırt etmeye yaradığı iddia edilen bazı yanlış inanışlar da zehirlenmelere ve yüzlerce insanın ölümüne neden olmaktadır.

Doğada Mantar Toplarken ve Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Öncelikle belirtmek gerekir ki; doğada yetişen mantarlar yerine Tarım ve Orman Bakanlığından üretim izni almış Kültür mantarlarının tüketimine öncelik verilmelidir.

Doğada mantar toplarken mantar toplama işinde mutlaka işi bilen, uzman kişilerden yardım alınmalıdır.  Mantarın farklı bölgelerde değişik isimlerle tanımlandığına dikkat edilerek halk arasındaki isimlerle zehirli olup olmadığına karar verilmemelidir.  Yenen ve zehirli mantarların aynı ortamda yetişebilecekleri unutulmamalıdır. Zehirli mantarlarla ilgili yaygın inanışların doğru olmadığı akıldan çıkarılmamalıdır. Mantarlar alkolle birlikte tüketilmemelidir. Mantarların alerjik olabileceği unutulmamalıdır. Eğer bir mantar ilk kez yeniyorsa fazla miktarda yenmemelidir. Bazı yenen doğa mantarları çiğ iken zehirli olabilirler, bu nedenle kültür mantarı olmayan mantarlar asla çiğ yenmemelidir. Ayrıca bazı insanların çiğ mantarlara karşı hassasiyeti bulunabilir. Mantar pişirildikten sonra kısa sürede tüketilmelidir.

Sonuç olarak:

Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek çok zor olduğundan doğada yetişen mantarlar sadece uzmanlar tarafından toplanmalıdır. Doğada mantar toplamanın keyifli olduğu kadar tehlikeli bir uğraş olduğu unutulmamalıdır. Doğada yetişen mantarlar yerine Tarım ve Orman Bakanlığından üretim izni almış Kültür mantarlarının tüketimine önem verilmelidir.

            Mantar yiyen bir kişide zehirlenme belirtilerinin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nden (UZEM) bilgi alınabilir.

728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği