YEŞİLAY’IN YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLARINDAN BİR TANESİ: YEDAM
300x250
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hüseyin Özyurt ile birlikte Yeşilay Danışmanlık Merkezini (YEDAM) ziyaret etti. Rektör Kavuncu Yeşilay’ın önemine dikkat çekerek; YEDAM’ların, Yeşilay’ın yenilikçi yaklaşımlarından bir tanesi olduğunu söyledi.
Ziyaret sırasında; Yeşilay Şube Başkanı Nuri Çetin, Yeşilay Şube Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal, Yeşilay Şube Yönetim Kurulu Üyesi Engin Aykaç, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akif Kurşun, Denetim Kurulu Üyesi Alihan Yaşar Akkoç ile YEDAM ekibinden; Uzman Klinik Psikolog Nesibe Baylan, Psikolog Münire Kardaş, Sosyal Hizmet Uzmanı Rümeysa Güzel ve Halkla İlişkiler Uzmanı Tülin Özbayık yer aldı.
YEDAM’ın 115 numaralı telefonlar üzerinden danışma ve destek hizmeti sağladığını açıklayan ekibi üyeleri, yapılan çalışmalar hakkında çeşitli bilgiler vererek şunları söylediler: “YEDAM olarak hastalara ve tedaviye yanaşmayan hastalar olması durumunda ailelerine hizmet verebiliyoruz. Toplumumuzun, gizlilik içeren bilgilerin saklı tutulduğunun bilincinde olması gerekiyor. Danışanlar öncelikle psikologlarla birebir görüşmeler yapıyor. Sonrasında sosyal hizmet ayağında danışanın eğitim hayatı, ekonomik durumu, barınması gibi konularda görüşmeler yapılıyor. Buralarda eksik noktalar tespit edilirse gerekli yönlendirmeler yapılıyor. Merkezimizde bulunan atölyelerimizde kişinin sosyal uyumunu daha düzenli hale getirmek için çabalıyoruz. Danışanlarda mesleki bir ihtiyaç tespit edilmesi durumunda Halk Eğitim Merkezi ile çalışmalar yürütüyoruz. Yeni yaşam etkinlikleri kapsamında danışanlarımıza kitap okuma etkinlikleri, doğum günleri gibi birçok konuda organizasyonlar yapıyoruz. İş-Kur ile olan görüşmelerimizle danışanlarımız belirli bir temizlik sürecine geldiğinde ve psikolog, sosyologlarımızın onayı ile işe yerleştirme süreçlerimize geçiliyor. Motivasyonu yükseltmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Öfkeyle, stresle ilgili yaşanan problemlerde gerekli destekleri veriyoruz.”
BAĞIMLILIKLARDAN KURTULMAK İÇİN ÇEŞİTLİ SÜREÇLERDEN GEÇİLİYOR
Yeşilay’ın ülkemizdeki önemli sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi olduğunu vurgulayan KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Yeşilay’ın yenilikçi yaklaşımlarından bir tanesi olan YEDAM’ların öneminden bahsederek, “YEDAM’ların uğraştığı bağımlılığın alanları var. Tabii herkesçe bilinen alkol ve madde bağımlılıkları bunun başında geliyor. Ama yanı sıra tütün ve ürünleri bağımlılığı yine günümüzün çok önemli bir sorunu olan ve bizim hastalık olarak kabul ettiğimiz internet bağımlılığı veya internetle beraber sosyal medya bağımlılığı, ekran bağımlılığı, kumar bağımlılığı gibi konuları da biz normal sağlıktan sapma olarak görüyoruz. YEDAM'lar da Bütün bu konularla ilişkili danışmanlık sağlanıyor. Çok sayıda aile bize bu tip bağımlı olanların tedavisi için başvuruyor. Bu tedavi zannediliyor ki sadece hastalığı olan bir insana ilaç vereceksiniz ve sonrasında iyileşecek. Hayır, bağımlılıklar böyle durumlar değiller. Öncelikle koruyucu tedbirlerin alınması gerekiyor. Ondan sonra tabii ki eğer bu illetlere bulaşmış olan insanlar var ise bunun profesyonel yaklaşımlarla; gerektiğinde bu sosyal yaklaşım, psikoterapik yaklaşım veya tıbbi müdahalelerle bunlara çözümler aranıyor. Bu da yetmiyor. Bunun bir de sosyal uyum aşaması var. Sosyal uyumu da daha sonrasında topluma kazandırılması, normal bir birey olarak yaşaması ve bağımlılıktan arınmanın sürdürülebilmesi açısından yapılan çalışmalar anlamında özetleyebiliriz.” açıklamalarında bulundu.
Bir 4 kişi, ayakta duran insanlar ve iç mekan görseli olabilir
“SÜREÇLERİN TAMAMINDA PAYDAŞ ROLÜNDEYİZ”
Rektör Kavuncu Sağlık Üniversitesi olarak söz konusu süreçlerin tamamında paydaş rolünde oldukların belirterek, “Biz de bundan mutluluk duyuyoruz. Bu anlamda Üniversite olarak şu anda psikiyatri kliniğimizin içerisinde ayaktan bir polikliniğimiz tıbbi hizmet vermekte. Ayrıca burada çok deneyimli hocalarımız var.” ifadelerini kullandı.
“BU TÜR SORUNLARI KİMSE UZAK GÖRMESİN”
Bu tür durumların herkesin başına gelebileceğini söyleyen Rektör Kavuncu: ‘Bu sorunları kimse yadırgamasın, bunu uzak görmesin, bizim başımıza gelmez diye bir ön yargıda bulunmasın. Herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Böyle bir durum olduğunda da yaklaşımları ayıplamak, gizlemek, saklamak şeklinde olduğu takdirde sorun ancak kapatılır ve büyür. Bizim arzumuz ailelerden bir sorun olduğu takdirde bir telefon kadar yakın bir danışma merkezi var. Buradan gerektiği takdirde, gerekli olan irtibatlar da sağlanabiliyor.” şeklinde konuştu.
“KÜTAHYA’DA YATILI AMATEM İHTİYACI VAR”
Kütahya’nın bir yatılı AMATEM (Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri) ihtiyacı olduğunu ifade eden Rektör Kavuncu, “Bu noktada yerel dinamiklerle birlikte bizim de Bakanlık nezdinde buraya müstakil bir AMATEM yapılması yönünde talebimiz var. Ümit ederim bu hayata geçer. Yeşilay’ı ve bilinçli çalışmaları nedeniyle bu ekibi kutluyorum. Çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.
728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği