YENİDEN DEĞERLEME ORANI  ' YÜZDE 122,93 '
300x250

Vergi, ceza, harç, tarife ve benzeri kalemlere ilişkin maktu tutarlardaki yıllık artışlarda referans olarak kullanılacak yeniden değerleme oranı belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022 yılı yeniden değerleme oranını yüzde 122,93 olarak belirledi. 

Kütahya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bülbül yaptığı  açıklamada, yeniden değerleme oranı %122,93 olması halinde en düşük damga vergisi tutarnın 194,62 TL olacağını, vergi mükelleflerinin üzerindeki yükün azaltılması açısından yeniden değerlendirme oranının düşürülmesi gerektiğini bildirdi. 

Başkan Ahmet Bülbül'ün açıklaması şöyle ; 

 

1800’lü yıllardaki sanayi devriminden sonra 4.nesil sanayi devrimi diyebileceğimiz Endüstri 4.0 devri ile mütenasip Muhasebe 4.0’ın da dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini iyiden iyiye hissettirdiği bir çağa hep birlikte adım atmaktayız.

 

Tüm ülkeler için olduğu gibi ülkemiz için de muhasebe 4.0 bir hedeftir. 2023 yılına gireceğimiz şu günlerde bu etki kendisini iyiden iyiye hissettirmektedir. Bu etkinin kısa vadeli hedeflerini gerçekleştirerek orta vadeli hedeflerine doğru gitmekte olduğunu görmekteyiz. Gelecek e-mükelleflerin yılı olacaktır. e-Dönüşüm süreçlerinden dolayı e-mükellef sayısı günbegün artmakta kağıt sarfiyatı azalmaktadır. Ancak gerek yazılım giderlerindeki, gerek enerji giderlerindeki artış ve gerek e-dönüşüm sürecinin meslektaşlarımız üzerindeki payının giderek artması sebebiyle personel masraflarındaki artış, meslek mensuplarının; özellikle mali müşavirlik ofisinde hizmet verenlerin yükünü çok artırmaktadır. e-Muhasebe kavramı daha şimdiden mali müşavirlerin uzmanlık alanı haline gelmeye başlamıştır.

 

Resmi gazetede yayınlanan VUKGT 542 tebliğ ile yeniden değerleme oranı %122,93 olarak belirlenmiştir. 2023 yılında bazı tarife ve tutarlar bu orada artacaktır. Örneğin 87,30 TL. olan en düşük damga vergisi tutarı bu değerleme ile 194,62 TL. olacaktır.

 

Zor günler geçiren ülkemizde bu oran çok fazladır. Devletimizin bu oranı düşürme hakkını kullanması vergi mükelleflerinin üzerindeki yükü azaltmak açısından çok yerinde olacaktır.

 

Öte yandan enflasyondaki devamlı artışın her alanı olduğu gibi defter ücretlerini de etkileyeceği aşikardır. E-dönüşümün getirdiği ilave yükler ve yeniden değerleme oranındaki artış da dikkate alındığında defter ücretlerinin de %100 oranında artacağı durumu anlaşılmaktadır.

 

Bu vesileyle 2023 yılının meslektaşlarımıza,vergi mükelleflerimize ve tüm insanlığa sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum.

 

728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği