Vali Dr. Ömer Toraman, DPÜ’yü ziyaret etti
300x250

Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, Dumlupınar Üniversitesini (DPÜ) ziyaret edip Fen Edebiyat Fakültesi Tarih ve Biyoloji öğretim üyeleriyle bir araya geldi. 

Vali Toraman, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, rektör yardımcıları Prof. Dr. Hasan Göçmez, Prof. Dr. Mustafa Aydın ile Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Atilla Batur tarafından karşılandı. 

Karşılamanın ardından Uysal’ın makamına geçen Vali Toraman, üniversitenin çalışmaları hakkında bilgiler aldı. 


Uysal’a çalışmalarında başarılar dileyen Vali Toraman, Kütahya’nın Gediz ilçesinde kendi çektiği  fotoğraf ile Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı’nın maketini hediye etti. 


BİYOLOJİ BÖLÜMÜNDE İNCELEMELERDE BULUNDU


Vali Toraman DPÜ’deki ziyaretine Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile devam etti. 


Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmi Kasımoğulları, fakülte yöneticileri ve öğretim üyeleriyle bir araya gelen Vali Toraman, çalışmalar hakkında bilgiler alıp istişarelerde bulundu.


“ZENGİNLİĞİ MUHAFAZA ETMELİYİZ”


Kütahya’nın zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu belirten Vali Toraman, üniversite iş birliğinde Tabiat Tarihi Müzesi kurulması için çalışma yapılabileceğini söyledi. Vali Toraman, “Kütahya, Ege ve İç Anadolu arasında bir geçiş bölgesi. Kütahya’nın güzel bir coğrafyası var, biyolojik çeşitliliği çok yüksek. Bu zenginliği muhafaza etmeliyiz” dedi. 


Tabiat sevgisinde çocukluğunun geçtiği coğrafyanın etkili olduğunu ifade eden Vali Toraman, ilerleyen dönemde kelebek gözlemciliğine ilgi duyduğunu ve bugüne dek pek çok kelebek türünü kayda aldığını söyledi.

 
“AMATÖR GÖZLEMCİLER DESTEKLENMELİ”


Amatör gözlemcilerin akademisyenler tarafından desteklenmesi gerektiğini dile getiren Vali Toraman, “Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin daha fazla tanıtılması, duyulması ve bilinçli bir tabiat sevgisinin gelişmesinde katkıları olduğunu düşünüyorum” dedi.


Entomoloji Laboratuvarı ile Zooloji Koleksiyonu'nu da inceleyen Vali Toraman, koleksiyon hakkında bilgiler aldı.


TARİH BÖLÜMÜNÜ ZİYARET ETTİ


Vali Toraman daha sonra Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında istişarelerde bulundu. 


“GERMİYAN KONAĞI’NI YENİ MÜZECİLİK ANLAYIŞIYLA DÜZENLİYORUZ”


Tarih bölümünün Kütahya için önemine dikkat çeken Vali Toraman, “Germiyanoğulları Beyliğine merkez olmuş, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna ev sahipliği yapan Kütahya, tarih açısından çok özel bir yere sahip. Kütahya’nın tarihinin daha görünür ve bilinir olması için çalışmalar yapıyoruz. Germiyan Konağını yeni müzecilik anlayışıyla Germiyan Beyliği Kültür Evi şeklinde tanzim ediyoruz. Konağı en geç ağustos ayına kadar tamamlayıp açmayı düşünüyoruz” dedi.


“DUMLUPINAR VE ALTINTAŞ’I YIL BOYU ZİYARET EDİLİR HALE GETİRİYORUZ”


Başkomutan Meydan Muharebesinin yaşandığı yerler olan Dumlupınar ile Altıntaş’ta tamamlanan ve devam eden çalışmalar hakkında da bilgiler veren Vali Toraman, “30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinin yapıldığı Zafertepeçalköy’ü ve Dumlupınar’ı yıl boyu ziyaret edilebilir hale getirmek için altyapı hazırlıyoruz. Doğa Koruma ve Milli Parklara ait atıl durumda olan binaları gençlerin ve öğrencilerin konaklayabileceği mekanlar haline dönüştürmeyi planlıyoruz. Öte yandan Dumlupınar ilçe merkezinde Diorama Müzesi kurmak için çalışıyoruz. Müzede 30 Ağustos günü yaşananları canlandırmayı istiyoruz” diye konuştu.

 

Vali Toraman, Dumlupınar ilçe merkezindeki tarihi konağın da kamulaştırılıp, restore edilerek ziyaretçi merkezi haline getirmek için çalışmalara başlandığını ifade etti.


Kütahya’nın tarihi değerlerinin tanıtılması noktasında akademisyenlerden destek isteyen Vali Toraman, “Biz hep sanayi - üniversite iş birliğini dile getiriyoruz fakat sanayi yerine farklı kelimeler de koyup iş birliği yapalım, çalışmaları çeşitlendirelim” dedi.


Rektör Kazım Uysal, ziyaretten dolayı Vali Toraman’a teşekkür etti.

 

 

728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği