Üniversiteden asılsız haberlere cevap
300x250

Değerli kamuoyuna,

Bir internet haber sitesinde haber adı altında sunulan metinlerde, Üniversitemize yönelik olarak tamamen gerçek dışı iddialarla taraflı, maksatlı, kamuoyunda Üniversite ve yöneticileri hakkında yanlış kanı oluşturacak şekilde hazırlanan basın etiğiyle, dürüst ve ahlaklı basın anlayışıyla bağdaşmayan metinlerle ilgili bir açıklama yapılması gereği duyulmuştur.

29 Eylül 2022 tarihinde yayımlanan ‘Dumlupınar Üniversitesi'nde dolandırıcılık iddiası YÖK'e taşındı’ başlıklı içeriğe konu olayla ilgili mağduriyete uğradığı iddia edilen şahsın verdiği bir dilekçe bulunmamaktadır. Öte yandan içerikte yer alan metinde aktarılanın aksine Lisansüstü Eğitim Enstitümüzde Myanmar uyruklu bir öğrenci olmadığından M.T.Z. isimli şahıs da öğrencimiz değildir. Aynı şekilde Enstitümüzde Sudan uyruklu olup da G.G. adını taşıyan bir öğrencimiz de bulunmamaktadır.

10 Ekim 2022 tarihinde yayımlanan ‘Eşe özel ilan’ YÖK’e taşındı: Atama nasıl yapıldı?’ başlıklı içerikte ‘Eşe özel ilan’ tanımlaması yapılmışsa da bu sınava 4 adayın başvurusunun kabul edilmesi ve Fen Edebiyat Fakültesinin sürecin yönetiminde yaşanan tereddütler nedeniyle personel alımını iptal etmesi ilanın tek bir kişiye özel olmadığını açıkça göstermektedir. Ayrıca değerlendirme sürecine katılacak jüri üyelerinin seçim ve tercihi mevzuat hükümlerine göre olup bu konuda bir keyfiyete izin verilmesi yasal olarak mümkün değildir. Son olarak başlıkta ‘Atama nasıl yapıldı’ ifadesine yer verilirken içeriğin ilerleyen kısımlarında bir atama yapılmadığının kabul edilmesi söz konusu yayın organının amacının ne olduğunu açıkça göstermektedir.

Bu iki olayla ilgili olarak söz konusu internet haber sitesine ilettiğimiz düzeltme ve cevap metinlerinin yayımlanması talebimize karşılık verilmemiş, bunun üzerine Kütahya Sulh Ceza Hâkimliğine yapılan başvuru sonucunda, ilgili mahkemece ‘kurumumuz ve yöneticilerimiz hakkında gerçeğe aykırı yayın yapıldığının anlaşıldığı’ gerekçesiyle düzeltme ve cevap metinlerimizin ilgili yayın kuruluşunda mevzuata uygun biçimde yayımlanması yönünde karar verilmiştir.

Son olarak 11 Kasım 2022 tarihinde yayımlanan ‘Akademisyenin iddiası: Üniversitede insan kaçakçılığı suçu işlendi’ başlıklı ve yine taraflı bir bakış açısıyla hazırlanan içerikle ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına yaptığımız açıklama ise şöyledir:

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Libya Hükûmeti arasında ikili ilişkilerin üst düzeye çıkarılması çerçevesinde Libya’dan çok sayıda öğrenci Libya Hükûmetinin sağladığı devlet bursu ile Türkiye’deki farklı üniversitelerde eğitim almaktadır. DPÜ ile Libya Büyükelçiliği arasında 4 Mart 2021 tarihinde yapılan görüşmeler neticesinde lisansüstü eğitim konusunda iş birliği kararı alınmış ve mutabakat sağlanmıştır.

Bu çerçevede Lisansüstü Eğitim Enstitümüzde eğitim görmek isteyen Libya uyruklu 19 öğrencinin -tüm masraflarının Libya Hükûmeti tarafından karşılanması şartıyla- kaydı yapılmıştır. Bu öğrencilerin masraflarının Libya Hükûmeti tarafından karşılanacağına dair, her bir öğrenci için, Libya Büyükelçiliğinin mali destek yazısı bulunmaktadır. Üniversitemizde eğitim görebilmeleri için Türkçe dil yeterliliği istenen öğrenciler DPÜ TÖMER tarafından Türkçe Yeterlik Sınavı’na, DPÜ Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından da İngilizce Yeterlik Sınavına tabi tutulsa da bu sınavlarda başarılı öğrenci çıkmadığından Libya uyruklu öğrenciler eğitime başlatılmamış ve Türkçe öğrenmeleri için önce DPÜ TÖMER’e kaydedilmiştir. Bu öğrencilerin Libya Büyükelçiliğine başvuruları ve Büyükelçiliğin de talebi ile Türkçe eğitimlerinin Ankara’da devam etmesi uygun görülmüştür.

Öte yandan İngilizce Yeterlik Sınavında başarısız olan öğrenciler için de Libya Büyükelçiliğinin talebiyle DPÜ DİLMER bünyesinde kurs planlaması yapılmışsa da planlanan bu kursa başvuru olmamıştır. Sonuç olarak söz konusu öğrenciler, DPÜ Öğrenci Bilgi Sistemi’nde pasif öğrenci olarak kayıtlıdır. Eğitime başlamadıkları için de Libya Hükûmeti tarafından öğrencilerle ilgili Üniversitemize herhangi bir ödeme yapılmamıştır.

Tamamı aynı yayın kuruluşundan servis edilen bu içerikler, kurumumuzun ve yöneticilerimizin şeref ve haysiyetini ihlal ederek toplum önünde hedef olmasına neden olmaktadır. Kamuoyunu bilgilendirme kisvesiyle, meslek etik ve ilkelerini hiçe sayıp kurumları ve kişileri yıpratmayı alışkanlık haline getirmiş, olayları sübjektif bakış açısıyla ele alan ve toplumu manipüle etmeye çalışan bir habercilik anlayışına kamuoyunun itibar göstermeyeceği de herkesçe bilinmektedir.

İddia sahiplerinin ortaya attıkları iddialarla ilgili somut bilgi ve belgelerin kurumumuza sunulması halinde, üniversitemizce gerekli işlemler şeffaf bir şekilde yapılacak olup aksi takdirde ise Üniversitemizin her türlü hukuki ve cezai haklarının da saklı olduğunu belirtir, saygılarımızı sunarız.

728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği