Türk Kızılay Kütahya Şube Başkanı'ndan  plazma bağışı çağrısı
300x250

 

Son dönemde Korona hastalığı tedavisinde yayın bir şekilde kullanılan immün plazma tedavisi ile ilgili Türk Kızılay Kütahya Şube Başkanı Talha Tekin açıklamada bulundu. Tekin Kütahyalı bağışçıların immün plazma bağışı noktasında daha duyarlı olmaya davet etti.

Türk Kızılay Kütahya Şube Başkanı Talha Tekin son dönemde korona hastalığı tedavisinde kullanılan immün plazma bağışı hakkın bilgiler verdi. Tekin açıklamasında “Herhangi bir hastalıktan iyileşmiş kişilerin kanından elde edilen plazmalar tarih boyunca aşının ilk öncülü olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda immün plazma tedavisi 1900’lerin başından bu yana tıp camiasında bilinen ve uygulanan bir yöntem olup, geçmişte dünyayı etkisi altına alan SARS, MERS, Ebola, Domuz Gribi (H1N1), Kuş Gribi (H5N1) gibi salgınlarda da uygulanmıştır. Gelinen süreçte şu an günümüzde Amerika Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) COVID-19 hastalığından iyileşmiş bireylerin kanından elde edilecek immün plazma tedavisini önermektedir ve ülkemiz başta olmak üzere birçok ülkede uygulanmaya başlanmıştır” dedi.

KİMLER PLAZMA BAĞIŞINDA BULUNABİLİR

Başkan Tekin korona tedavisinde herkesin immün plazma bağışında bulunamayacağını belirterek bağış için bazı şartların olduğunu ifade etti. Tekin “COVID-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması amaçlanmaktadır. 18-60 yaş arası bağışçılar, tercihen erkeklerden, gebe kalmamış kadınlardan ve kan transfüzyonu yapılmamış kişiler plazma bağışında bulunabilirler. Bağışçı adayı, hastanede yatarak tedavi görmüş bir kişi ise en az 24 saat ara ile iki nazofarenkssürüntü örneğinin SARS-CoV-2 moleküler test sonuçları negatif bulunmalı ve klinik olarak (öksürük, ateş, nefes darlığı, halsizlik vb.) iyileşmesinin üzerinden en az 14 gün geçmiş olmalıdır. İmmün plazma bağışı, ilk bağışın yapıldığı tarih başlangıç tarihi olarak kabul edilmek kaydıyla, en az 7-10 günde bir olmak üzere bir ay içerisinde en fazla 3 kez yapılabilir. Bir bağışçıdan 1 seferde 600 ml'yi geçmeyecek şekilde bir ay içerisinde en fazla 1800 ml plazma toplanabilir” dedi.

SEN İYİLEŞTİN ŞİMDİ SIRA SENDE

Türk Kızılay Kütahya Şube Başkanı Talha Tekin açıklamasının devamında “İmmun Plazma Bağışı sistemi randevulu sistem olarak hizmet vermektedir. Şu an için İstanbul, Antalya, Eskişehir, İzmit, Gaziantep, Trabzon, İzmir, Denizli, Bursa, Kayseri, Adana, Ankara ve Samsun olmak üzere 14 ilimizde 16 bağış noktasında immun plazma bağışı alınmaktadır. Uygulamanın etkisinin yüzde yüz olmadığını biliyoruz. Fakat diğer hastalıklarda da kullanıldığı inin covid-19 tedavisinde de kullanılmaktadır. Kütahya’mızdaki plazma bağışçılarımızın bağışları Eskişehir Kızılay Bölge Müdürlüğünde kabul edilmektedir. Kütahya’mızdaki bağışçılarımızın sayısına göre günleri artırabilmekteyiz ama standart olarak Eskişehir’e bağışçılarımızı ulaştırdığımız günler Çarşamba ve Pazar günleridir. Aracın hareket saatini belirlerken Eskişehir’den aldığımız randevu saatine göre bağışçımız nerede ise oraya giderek kendisinin ulaşımını sağlamakta aynı şekilde gitmek istediği yere bırakılmaktadır. Ortalama 1 saat 15 dk plazma bağışlama işlemi sürmektedir. Kütahya, Afyon, Bilecik ve Eskişehir aynı yerde plazma bağışı işlemi yapılmaktadır. Kan verme işleminin yapıldığı Eskişehir Bölge Müdürlüğümüze 0 222 330 06 01 numarasından ulaşarak randevu talep edilerek bağış işlemini gerçekleştirebilirler. Sen iyileştin şimdi sıra sende diyerek hastalarımıza şifa olmaya hastalığı geçirmiş tüm hemşerilerimi davet ediyorum” dedi.

728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği