Salgın döneminde online alışverişte nelere dikkat etmeli?
300x250

Koronavirüs nedeniyle internetten alışveriş artarken Tüketici Temsilcisi Avukat Onur Cingil, insanları sosyal medyadan alışveriş yapmamaları konusunda uyararak, sorun yaşanması halinde muhatap bulmakta zorlanıldığını söyledi.

Koronavirüs önlemleri kapsamında alışveriş merkezlerinin kapanması insanların evlere çekilmesiyle birlikte online satışlarda büyük artış görülüyor. Bu artışla birlikte alışverilerde bazı sorunlar yaşanmakta.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKO-DER) Genel Sekreteri Avukat Onur Cingil, internet üzerinden yapılan alışverişlerin birinci prensibin bilinen ve yaygın, adresleri belli, muhatap bulunabilecek, güvenilir online satış sitelerden alışveriş yapmak olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bilinmeyen internet sitelerinden alışveriş yapmayın”

Özellikle İnstagram ve Facebook başta olmak üzere sosyal medya hesapları ve yaygın olarak bilinmeyen ve de güven vermeyen internet sitelerinden kesinlikle alışveriş yapmamaları gerekmektedir. Tüketicilerin en çok düştüğü tuzak sosyal medya hesaplarında reklam olarak düşen yerlerden bir ürün almaları ya da bilmedikleri bir  siteden ürün alınması sonrasında ya istenen ürünün gelmemesi ya da hiç ürün gelmemesi gibi sonuçlar.

Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde sıkça dolandırıcılık faaliyeti de yapıldığını belirten Cingil, dolandırıcılık uyarısında bulundu:

Her ne kadar bu hukuksuzluklar kolaylıkla tespit edilse ve tüketici haklı çıksa da muhatabın bulunamaması, bir adresin bir telefonun olmaması ya da var olan yerlerde bu satıcının bulunmaması en çok karşılaşılan ve tüketicinin çaresiz kaldığı durum. İşte internetten alışverişin arttığı yani uzaktan satış dediğimiz faaliyetin çok olduğu dönemlerde bu sayılara bağlı olarak tüketici sorunları da artacak olup aynı zamanda dolandırıcılık faaliyeti de hız kazanacaktır.

Vatandaşları sosyal medyadan alışveriş yapmama konusunda uyaran Cingil, olası sorunlar halinde tüketicilerin haklarını şöyle anlattı:

14 günlük cayma hakkında ısrar edin
Diyelim ki bir ürün alındı bu ürünle ilgili bir sorun var. Ya da bu ürün istediğiniz gibi bir ürün çıkmadı, internette gördüğünüz gibi değil, düşündüğünüz gibi değil. İşte böyle bir durumda tüketicinin uzaktan satışlarda 14 günlük herhangi sebep göstermeksizin cayma hakkı mevcuttur. Bu hakkın kullanılması konusunda satıcılar ciddi anlamda sorun çıkarabilmektedirler. Fakat bu hakkın kullanılmasından tüketici bir adım dahi geri atmamalı ve hakkını aramalıdır.
“Başvurunuzu sözlü değil yazılı yapın”
Cingil, “Bu hak sözlü olarak satıcıya iletilebilir fakat bir delil olması açısından en güvenli yol yazılı başvurudur. Bu konuda resmi kurumsal mail adresine mail, iade-i taahhütlü posta ve/veya Noter kanalıyla ihtarname ile bu hak kullanılabilir” diye konuştu.
30 Nisan’dan sonra yedi gün ek süre var
Cingil, her türlü hukuki başvuru süresi 30 Nisan 2020 tarihine kadar durmuş durmasının da bir hak kaybı doğurmayacağını belirterek, “Vatandaşlar Korona virüsü sebebiyle dışarı çıkamamakta bu sebeple de evden mail ile iade hakkı kullanılamayacaksa tüketiciler kaygılanmamalı koronavirüsünün etkileri geçtiği anda haklarını kullanmalıdırlar. Dava açma ve her türlü hukuki başvuru süresi 30 Nisan 2020 tarihinden sonra başlayarak 7 gün ek süre olarak kararlaştırılmıştır” diye konuştu.

728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği