Orgeneral Asım Gündüz’ün Kabri Onarıldı
300x250

Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı Kütahyalı Orgeneral Asım Gündüz’ün kabri Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman’ın girişimlerinin ardından, Kütahya İlinden Yetişenler Derneği tarafından onarıldı.Görüntünün olası içeriği: bitki ve açık hava

KİYD Genel Başkanı Süleyman Çankaya, kabrin bakım ve onarımının KİYD İstanbul Şube Başkanı Ömer Sülün ve yönetim kurulu üyeleri tarafından yaptırıldığını söyledi.

Vali Toraman, Orgeneral Asım Gündüz’ün kabrinin onarımında emeği geçenlere teşekkür etti. 

ORGENERAL ASIM GÜNDÜZ KİMDİR?

12.04.1880 tarihinde Kütahya’da doğmuş olan Asım Gündüz Kütahya’nın çok eski ailelerinden Büyük Müftü Hacı İsmail Efendi’nin torunu Ömer Bey ile Hatice Hanımın oğludur. 

Orgeneral Asım Gündüz ile ilgili görsel sonucuKütahya Rüştiyesini bitirdikten sonra Kuleli Askeri İdadisinde okudu. Harbiye ve harp akademisinde Atatürk’ün sınıf arkadaşıydı. Sonrasında Alman harp akademisinde tahsiline devam etti. Alman Genel Kurmayında stajını yaptı.

Yurda döndükten sonra Erkan-ı Harbiye Reisliğinde şube müdürlüğü görevinde bulunurken aynı zamanda harp akademisinde hocalık yaptı. Ayrıca Şehzade Ömer Faruk’un özel hocalığını da yapmıştır. Orgeneral Asım Gündüz CENAZE ile ilgili görsel sonucu

1920 Yılında Mustafa Kemal Paşa’nın daveti üzerine Ankara’ya gitti ve Harp Cephesi Kurmay Başkanlığına getirildi ve İstiklal Savaşı sonuna kadar bu görevde kaldı. Asım Paşa’nın Türkiye’nin kurtuluşuna yapmış olduğu en büyük katkı Büyük Taarruz’un plânını hazırlamış olmasıdır.

Cumhuriyet döneminde Genelkurmay Başkanlığının kurulması ve bu göreve Mareşal Fevzi Çakmak’ın getirilmesiyle beraber Genelkurmay İkinci Başkanlığına atanan Asım Paşa, emekli olduğu 1946 yılına kadar bu görevde kalmıştır. 

İzmir’in geri alınmasından sonra İsmet Paşa (İnönü) ile birlikte Mudanya Konferansı’na katılmıştır. 

Montreux mukavelesinin müzakerelerinde askeri murahhas olarak bulunmuş 1938 Yılında Hatay için Fransızlarla Antakya’da yapılan görüşmelerde Türk Askeri Heyeti Başkanı olarak değerli hizmetleri geçmiştir.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransız ve İngiliz Kurmay Heyetleriyle Halep, Hayfa ve Kudüs müzakerelerinde Hükümetimizi temsil etmiştir.

1946 ve 1950 seçimlerinde CHP Kütahya Milletvekili oldu. İyi derecede Almanca ve Fransızca biliyordu. Org. Asım Gündüz son günlerini tek oğlu Ferruh ile Bahariye’deki köşkünde geçirdi. 

Son bir yıldır köşkünden dışarı çıkmıyordu. Ölümünden 10 gün önce kalp krizi geçirmiş ve doktorlar tehlikeyi atlattığını söylemişlerdi. 14 Ocak akşamı saat 18.00’de yeni bir kalp krizi ile hayata gözlerini yumdu. 

Cenazesi 16 Ocak 1970 Cuma günü büyük bir askeri törenle Kadıköy’den Dolmabahçe rıhtımına çıkarılmış, namazı Şişli Camisi’nde kılındıktan sonra Zincirlikuyu Mezarlığındaki ebedi istirahatgâhına tevdi edilmiştir. 

Antakya’nın Türk topraklarına katılışında tarihi rolü vardır. Onun bu çabasını takdir ederek minnettar olan Antakyalılar tarafından şehir parkına adı verilerek heykeli yapılmıştır. İstanbul’da adına bir cadde bulunmaktadır. Kütahya’da adına bir cadde, bir park ve parkta içerisinde bir heykeli vardır. Ayrıca 2010 senesinde Fatih Mahallesinde adına bir ilköğretim okulu yapılmıştır.
    
Katıldığı Savaşlar:

 

1912 — 1913 Balkan Harbi, Genel Karargâh Harekât Şube Müdür Yardımcısı,1914 — 1918 Birinci Dünya Harbi, Kolordu Kurmay Başkanı, Sina Cephesi Kurmay Başkanı, Tümen Komutanı (48 inci Tümen)1919 — 1922 Batı Cephesi Kurmay Başkanı (İstiklâl Harbinde)

Nişan ve Madalyaları:

Beşinci ve Üçüncü Rütbelerden Mecidi Nişanları, Dördüncü Rütbeden Osmani Nişanı, Harp Madalyası Gümüş Muharebe Liyakat, Gümüş Muharebe İmtiyaz Madalyaları Alman Üçüncü Rütbeden Muharebe Kırmızı Kartal ve İkinci Sınıf Demir Salip Nişanları , Avusturya - Macaristan Üçüncü Rütbeden Harp Alametli Liyakat Salibi, Bavyara Üçüncü Rütbeden Kılıçlı Meziyet Nişanları, Afgan, Yugoslavya ve Yunan Nişanları, İstiklâl Madalyası ve Takdirname

Yazdığı Eserler: 

Sahra Tahkimatı, Mevzi İnşası, Yakın Muharebe Araçları, Lağım Muharebeleri, Şeria Muharebeleri, İstihkâm Kıtaları ve Kaleler olmak üzere on yedi eseri bulunmaktadır. Ayrıca ölümünden üç yıl sonra basılmış hatıraları vardır.

728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği