MASKE AŞIDAN DAHA ETKİLİ
300x250


Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu virüsün yayılma yolunun tedbirlere uymamaktan kaynaklandığını ifade ederek ‘insanlarda tedbir yorgunluğu var’ dedi. 
Yeni Kütahya Gazetesinin haberine göre ; KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu korona virüste gelinen noktaya dikkat çekti. Kavuncu açıklamasında insanların pandemi sürecinin ilk başladığı zamanla şimdi ki zamanda ki hassasiyetlerinin azaldığını ifade etti. Kavuncu “İnsanlarda tedbir yorgunluğu var. Virüsün yayılma yolu belli. Bu virüs durup dururken temas etmeden vücuda girmiyor. Virüsün bulaşması tedbirlere uymamaktan kaynaklanıyor. Pandeminin ilk başladığı zamanla toplumun hassasiyeti ile şuandaki çok farklı durumda. İlk zamanlar marketten alınan paketler bile yıkandığı temizlendiği, sokağa çıkmama yasaklarının uygulandığı dönemden bugün ise bir umursamazlık durumuna maalesef gelmiş bulunuyoruz. Dolayısı ile bulaşın artması kesinlikle insan kaynaklı ve tedbirlere uymamaktan kaynaklanıyor” dedi. 
ÇOK ŞÜPHECİ DAVRANILDI
Kavuncu bu süreçte fazla şüpheci davranıldığını söyledi. Rektör Kavuncu keyfi olarak test yapılmasından yana olmadıklarını belirterek “ Şimdiye kadar biraz fazla şüpheci davranıldı. Belki çok fazla tomografi de çekildi. Buda doğru bir yöntem değil. Doktorları zorlamamak lazım. 10 tomografiden beşi sadece şüphecilik, bir şey atlamayalım düşüncesi ile yapılıyor. Tomografi çok yüksek ihtimal olmadan yapılıyorsa eğer ciddi bir yoğunluk meydana geliyor. Bu yoğunlukta bulaşı artıran sebeplerden biri haline gelebiliyor zaman zaman. Cihazların temizlenmesi çok kolay değil. Ben tetkikler konusunda da ısrarcı olunmamasını, hekimlerin rehberlerine riayet edilmesi gerektiğini söylüyorum. Yani keyfi olarak ben bir test yaptırayım düşüncesi şuanda çok istediğimiz bir şey değil” dedi.  
KISITLAMALARIN SINIRINDAYIZ
Kısıtlamaların yeniden geri gelip gelmemesi ile olarak Türkiye’nin şuanda sınırda olduğunu söyleyen Kavuncu “Tedbirlerin geri gelmesi yada gelmemesi iki taraflı bir denge. Toplumun sosyal hayatının ekonomik hayatının devam etmesi gerekiyor. Diğer yandan bir pandemi gerçeği olduğu, bu virüsün çok aktif ve yaygın olduğu ve getirdiği zararları dikkate almak gerekiyor. En istenilen ve ikisini de dengede tutulduğu yaşam yeni normallere göre kontrollü yaşamdır. Yeni normal derken eskisi gibi bir yaşamdan söz etmiyoruz. Maske takarak, hijyenimiz ve mesafemizi dikkate alarak yaşamdan söz ediyoruz. Bunu başaramadık. Başaramadığımız içinde sağlık sistemi aşırı yükleniyor. Eğer toplum önlem alamıyor ve gerektiği kadar dikkat etmiyorsa devlet zorunlu olarak yeniden kısıtlamalara başlıyor. Şuanda kısıtlamaların sınırındayız. 
TEDBİRLER NAKARAT GİBİ GELİYOR
Doğru takılan maskenin aşıdan daha etkili olduğunu söyleyen Rektör Kavuncu tedbirlerle ilgili söylenen sözlerin artık insanlarda nakarat gibi geldiğini belirtti. Kavuncu “Tedbirlerle ilgili sözlerimiz bazen insanlara nakarat gibi geliyor. Değeri düşmüş gibi geliyor. Ancak çemberin daraldığını da fark etmemiz lazım. Bugün herkes aşı bekliyor. Unutmamak gerekir ki düzgün bir biçimde kullanacağımız ve takacağımız maske aşıdan daha etkili bir önlem. Bu konuyu önemseyelim. Şuanda sınırlara doğru yaklaşıyoruz. Hastanede bir yoğun bakım daha açtık, yeni bir servis daha verdik, şu hastaneyi ayırdık ama bundan sonra böyle devam ederse normal hastalara cevap veremez duruma gelebilir sağlık sistemi. Bu hastanelerin yetersiz olduğu için değil. Bu normalin çok çok üstünde bir yüklenme sonucunda ortaya çıkabilir.

728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği