KÜTAHYA TİCARET BORSASI “LİSANSLI DEPOCULUK, ELÜS VE TÜRİB TANITIM TOPLANTISINA” EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Kütahya Ticaret Borsası, ülkenin dört bir yanındaki tarım üreticisi ve tüketicilerini tek bir merkezi platformda toplayan, tarım sektörünün dijitalleşmesi adına devrim niteliği taşıyan Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) sisteminin geniş kitlelere duyurulması ve yaygınlaştırılması amacıyla, “Lisanslı Depoculuk, ELÜS ve TÜRİB” tanıtım toplantısına ev sahipliği yaptı.
Kütahya Ticaret Borsası tarafından TÜRİB, Toprak Mahsulleri Ofisi, Ziraat Bankası ve İK Tarım Üssü iş birliğinde organize edilen "Lisanslı Depoculuk, ELÜS ve TÜRİB” tanıtım toplantısı KÜTBO toplantı Salonun’da gerçekleştirildi.
Toplantıya KUTBO Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, KÜTBO Meclis Başkanı Halit Topbaş, Meclis Üyeleri, TÜRİB Genel Müdür Yardımcısı Necla Küçükçolak, TMO Başmüdür Yardımcısı Ömer Gül, Ziraat Bankası Afyonkarahisar Bölge Yöneticisi Feridun Şipal ve İK Tarım Üssü Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu’nun, Üyeler, yatırımcılar lisanslı depo temsilcileri katıldı.
Yoğun ilgi gören programın açılışında konuşan KÜTBO Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, Yetkili acentesi olduğumuz TÜRİB üye sayımız her geçen gün artmaktadır. Yeni nesil borsacılık anlayışı olan Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) sistemi ile; elektronik ürün senetleri ve vadeli işlem sözleşmelerinin ticaretinin yapılarak tarım müstahsilleri ve tüketicilere sağlıklı, uygun ve gerçekçi fiyattan işlem yapılan, etkin bir uluslararası elektronik platform yaratmak ve gerek tarım sektörünün gerekse ülkemiz ekonomisinin istikrarlı büyümesine destek olarak şeffaf, kayıt altına alınmış tarım piyasaları oluşturmak hedeflenmektedir. dedi,
Lisanslı depo kapasitesi 8,3 milyon tona yükseldi
Toprak Mahsulleri Ofisi TMO Başmüdür Yardımcısı Ömer Gül, lisanslı depoculuk sisteminin son yıllarda ülkemizde çok büyük bir gelişme gösterdiğini söyledi. Lisanslı depo kapasitelerinin sağlanan desteklerle her yıl artmaya başladığını ifade etti. , lisanslı depolarda hububat, baklagil ve yağlı tohumlar gibi ürünlerin 24 ay saklanabildiğini ifade ederek. TMO açıklanan tarım politikası hakkında bilgi verdi.
Lisanslı deponun üretici ve yatırımcıya avantajları
“Lisanslı depolarda yapılan işlemlerden stopaj vergisi alınmamakta, KDV’den ve alım-satımlarda oluşan gelir ve kurumlar vergisinden ve damga vergisinden muaf tutulmaktadır. Ayrıca üreticilere devlet tarafından 6 ay boyunca depo kira desteği sağlanmaktadır. Yine üreticilere ton başına 25 lira nakliye desteği sunulmaktadır. Lisanslı depolarda yapılan analizler de destek kapsamında olup, Ticaret Bakanlığı tarafından üreticilere ELÜS karşılığında 9 ay vadeli faizsiz kredi imkânı sunulmaktadır. Lisanslı depo yatırımı yapmak isteyen işletmelere ise yüzde 50 faiz indirimli 75 milyon liraya kadar kredi desteği sunulurken, lisanslı depo yatırımları 5. Bölge desteklerinden faydalanmaktadır.”
TÜRİB’te işlem hacmi 45 milyar lirayı aştı
TÜRİB Piyasalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necla Küçükçolak ise, TÜRİB platformunun işleyişi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. TÜRİB sisteminin tarım ürünlerinin alım ve satımının elektronik bir platform üzerinden şeffaf ve güvenilir bir şekilde yapılabilmesini sağladığını kaydeden Küçükçolak, Kütahya Ticaret Borsası’nın da aralarında olduğu 112 ticaret borsasının TÜRİB acentesi olduğunu söyledi. TÜRİB tarafından 2019 yılında faaliyete geçirilen Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) Piyasasında 26 Temmuz 2019-17 Mayıs 2022 tarihleri arasında 419 bin 758 işlemde 19 milyon ton işlem miktarı ve 45,8 milyar Türk lirası işlem hacmi gerçekleştiğini belirten Necla Küçükçolak, “Bugün TÜRİB platformunda 17 ürün işlem görürken, beyaz peynirden zeytinyağına, şekerden çaya ve daha birçok farklı ürünün TÜRİB’te işlem görmesi için çalışmalar
yürütüyoruz” dedi.
Ziraat Bankası’ndan üreticilere sıfır faizli kredi imkânı
Ziraat Bankası Afyonkarahisar Bölge Yöneticisi Feridun Şipal, Ziraat Bankası tarafından çiftçi ve yatırımcılara sağlanan destekler ile Tarım Ekosistemi paketinde yer alan ürünleri anlattı. Ziraat Bankası’nın tarımsal kredilerde sübvansiyonlu kredi kullandırma avantajı olduğunu belirtti. Lisanslı depoculuk ve soğuk hava deposu yatırımlarının yüzde 75’ine kadar kredi imkânı sunduklarını ifade eden Akdeniz, “Kredi vadesi olarak 2 yıl ödemesiz dönem olmak üzere toplam 7 yıl kredi vade imkânı sunuyoruz. Ayrıca sübvansiyon oranlarında da indirim miktarları ürünlere göre değişmekle beraber lisanslı depoculukta yüzde 50 indirim uyguluyoruz. Üreticilerimiz ELÜS üzerinde yazan tutarın yüzde 75’ine kadar da maksimum 9 ay vadeli sıfır faizli kredi kullanabilme imkanına sahip olmaktadır” diye konuştu.
Dünya tarım piyasasında dengeler değişti
Tarım sektöründe yaşanan iç ve dış gelişmeler ile önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmelerde bulunan İK Tarım Üssü Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu, dünya tarım piyasasında artık dengelerin değiştiğini vurguladı. Dünyada artık, gıda milliyetçiliği, iklim krizi gibi kavramların, yasaklar ve kotaların konuşulduğunu dile getiren Kemaloğlu, “Dünya tarım piyasaları günden güne daha kırılgan, daha oynak bir hal alıyor. Önümüzdeki süreçte de bu durum büyük ölçüde devam edecek. Artık onlarca ülkenin ihracatçı olduğu bir dünya yok. Bugün dünyada buğday piyasasını sadece 5 ülke yönetiyor. Bu nedenle ekilmedik bir karış toprak bırakmamak gerekiyor; ancak Türkiye’de 3 milyon hektar arazi ekilmiyor. Bu arazilerin yaklaşık 2 milyon hektarı buğday arazisi. Türkiye’nin buğdaydaki rekolte kaybı, üretim azalması, kırsalın boşalması,köylerin terkedilmesi ve özellikle Anadolu kuşağının boşalma hikayesidir” dedi.
“Lisanslı depolar tarım sektörünün barajı”
Lisanslı depoların önemine dikkat çeken İsmail Kemaloğlu, “Lisanslı depolar tarımın barajlarıdır. Hasat edilen hububatı kademe kademe depoluyorsunuz ve ihtiyacınız olduğu dönemde işleyen piyasada kullanıyorsunuz. Bunu kesinlikle göz ardı etmemek lazım. Bakınız Karadeniz’de 2 milyar insanı besleyecek potansiyel var. Bir tarafta Ukrayna, diğer tarafta Kazakistan bulunurken Türkiye ortada adeta bir köprü. Bu nedenle önümüzdeki dönem Türkiye’ye dünya tarım piyasasında müthiş yeni imkanlar açacak. Türkiye eğer bu pozisyonunu iyi bir şekilde kullanırsa bölgenin tarım politikalarında bambaşka bir rol üstlenecek” ifadelerini kullandı.
“Lisanslı Depoculuk, ELÜS ve TÜRİB” toplantısı, konuşmaların ve yapılan sunumların ardından soru-cevap bölümüyle tamamlandı. KÜTBO Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin ve KÜTBO Meclis Başkanı Halit Topbaş toplantının ardından katılımcılara hediye takdim etti.
Benzer Haberler
Kütahya'nın dış ticaret istatistikleri açıklandı
Kütahya'da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi başlatıldı
Asgari ücret açıklandı
356 çiftçiye yüzde 50 hibeli nohut tohumu
Kredi borcu ödedikçe artıyor
Bitki Yetiştiriciliğine Tohum Desteği
Zafer OSB'de arsaların tamamı tahsis edildi
İl Koordinasyon Kurulu toplandı