Kütahya Belediyesinden yeni bir ilk
300x250
Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, şehrimizde alternatif ulaşım aracı olarak kullanılacak elektrikli bisiklet uygulaması Tripy’nin tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Başkanı Işık, Türkiye’de ilk kez Kütahya’da ve Sakarya’da başlatılan uygulamanın şehrimize hayırlı olmasını diledi.
 
Şehirde yaşam kalitesini iyileştirmek, sağlıklı yaşamı desteklemek, yaşam alanlarını artırmak ve toplu taşımaya alternatif çözümler bulmak için çalışmalarını sürdüren Kütahya Belediyesi, yeni bir ilki daha hayata geçiriyor. Gazi Üniversitesi, Tripy ve Kütahya Belediyesi iş birliğiyle elektrikli bisikletler, şehirde hem toplu taşımaya alternatif olacak hem de sürdürülebilir ve temiz enerjiye katkı sunacak. Ülkemizde Kütahya’nın ilk kez uygulanacak yerlerden biri olduğu uygulamayla kullanılacak olan elektrikli bisiklet istenilen yerden alınıp istenilen yere bırakılabilecek.
 
Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık, “5-6 ay önce elektrikli scooter uygulamasını da başlattık ama bu biraz daha farklı. Uzaktan kontrollü, istediği yerde bırakıp oradan ilgili elemanların şarjı bittiyse şarjını değiştirip tamamladığı veya alması gerekiyorsa aldığı bir sistemle yönetiliyor. Bu yeni teknolojinin Türkiye’de ilk kez Sakarya’da ve Kütahya’da başlatılmış olmasından biz de memnunuz. Uygulama üzerinden kredi kartıyla bir dakikalığına iki lira bir ücretle vatandaşlarımız bu hizmeti kullanabilecek. İşin bilimsel olması, ticari metadan ziyade uygulamada vatandaşın konforunu artıracak bir çalışma olması bizim için daha önemli. Üniversitemizin de bu işin içinde olması ayrıca bir değer katıyor. Tüm taraflara hayırlı olmasını diliyorum, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
20 MİLYON LİRAYA YAKIN DESTEK
 
Vatandaşlardan gelen talepleri önemsediklerini ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını söyleyen Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “Göreve geldiğimizden bu yana birçok ilki yaşattığımız şehrimizde yeni bir ilki tanıtacağımız bu toplantıya hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Şehrimizde alternatif ulaşım aracı olarak kullanılabilecek elektrikli bisiklet uygulamasını inşallah bugün yapacağımız bu törenle beraber başlatmış olacağız. Göreve geldiğimizden bu yana 4 yıl boyunca her yıl periyodik olarak yılda bir kez olmak üzere kamuoyu memnuniyet anketi çalışmaları yapıyoruz. İlk geldiğimizde vatandaşımızın yeterince memnun kalmadığı konulardan birisi şehir içi ulaşımdı. Üç konudan birisiydi bu. Diğer ikincisi otopark yetersizliği, üçüncüsü de Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi sokak hayvanlarından duyulan rahatsızlık. Özellikle biz otopark ve şehir içi ulaşımın rahatlatılması konusunu ciddi olarak masaya yatırdık. Her yıl memnuniyetin fazla artmadığı, her üç vatandaşımızdan ortalama ikisinin memnun olmadığını beyan ettiği alan burası. O neden 2023 yılını Kütahya’da ulaşımın rahatlatıldığı, alternatif sistemlerin devreye sokulduğu, toplu taşımada yeni modellerin devreye sokulduğu bir yıl olarak ilan ettik. Bunun ilk uygulaması olarak da şehrimizde vatandaşlarımızın toplu taşıma aracı olarak kullandığı 287 aracımıza devletin verdiği 65 yaş üstü ve diğer serbest biniş hakkı olan vatandaşlarımıza destek amaçlı katkının dışında kalan açık olan kısmı tam bilet üzerinden Belediyemizin tamamlandığı bir sistemi uygulamaya geçirdik. Bu sayede 65 yaş üstü, gazi, şehit ailesi, engelli hangi vatandaşımız varsa hizmet almaya başladı. Hem vatandaşlarımız sıkıntıdan kurtarmak hem de ulaşım hizmetini veren işletmeleri rahatlatma adına tam bilet üzerinden aylık 1 ile 1 buçuk milyon lira olmak üzere 18 ayda 20 milyon liraya yakın desteği bu şehirde ilk ve tek uygulayan şehri olarak uygulamaya koyduk. Mayıs ayı sonu itibariyle bu desteğimiz bitti, şimdi yeniden değerlendiriyoruz. Bu arada devletimiz de bu desteği arıtmaya başladı. Tabi ki bu durum şehirde sosyal barışa katkı sağladı, huzurun artmasına yol açtı” ifadelerini kullandı.
 
“TÜRKİYE’DE İLK KEZ KÜTAHYA’DA VE SAKARYA’DA”
Elektrikli bisiklet uygulamasının hem ekonomik hem de spor amaçlı kullanılabileceğini belirten Başkan Işık, “5-6 ay önce elektrikli scooter uygulamasını da başlattık ama bu biraz daha farklı. Uzaktan kontrollü, istediği yerde bırakıp oradan ilgili elemanların şarjı bittiyse şarjını değiştirip tamamladığı veya alması gerekiyorsa aldığı bir sistemle yönetiliyor. Bu yeni teknolojinin Türkiye’de ilk kez Sakarya’da ve Kütahya’da başlatılmış olmasından biz de memnunuz. Nasip olursa bu uygulamanın başlamasıyla birlikte şehrimizin değişik yerlerinde, talebin yoğun olabileceği veya kullanımın rahat olacağı yerlerde yine Gazi Üniversitemizin bilim adamları aracılığıyla yapılacak saha analizleri sonucunda şehrimizin uygun yerlerine bu bisikletleri yerleştirerek oradan vatandaşlarımızın kullanmasını sağlayacağız. Özellikle üniversitelerin açılacağı Eylül ve Ekim ayından itibaren kullanımın daha da artacağına inanıyoruz. Bazı vatandaşlarımız da en azından otobüs beklemekten ya da taksi kullanmaktansa hem spor amaçlı hem de ekonomik katkı amaçlı bu uygulamadan yararlanabilirler. Aldığımız bilgiye göre, kredi kartından bir dakikalığına iki lira bir ücretle vatandaşlarımız bu hizmeti kullanabilecek. Bu uygulamanın şehrimizde başlatılmasında emeği geçen başta Belediyemiz Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü çalışanlarına, ilgili Başkan Yardımcılarımıza, ardından da bu iş birliğine ortak olan ilgili firma yöneticilerimize ve Gazi Üniversitesi hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. İşin bilimsel olması, ticari metadan ziyade uygulamada vatandaşın konforunu artıracak bir çalışma olması bizim için daha önemli. Üniversitemizin de bu işin içinde olması ayrıca bir değer katıyor. Tüm taraflara hayırlı olmasını diliyorum, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kazasız belasız kullanımlar Rabbim nasip eylesin diyerek bu yeniliği şehrimize kazandırmanın onurunu ve mutluluğunu yaşadığımı sizlerle paylaşıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
 
SÜRDÜRÜLEBİLİR VE TEMİZ ENERJİ
Yapılan protokolle ilgili konuşan Gazi Üniversitesi Kent İçi Ulaşım Teknolojileri Erişebilirlik, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kürşat Çubuk, “Kütahya Belediyesi ile Sayın Rektörümüz arasında böyle bir hizmet protokolünün imzalanması ilk defa gerçekleşiyor. Tripy markasıyla sürdürülebilir ve temiz enerji konusunda öncülük yaptığımız için Gazi Üniversitesi adına mutluyum. İnşallah Kütahya’da elektrikli bisikleti kullanan tüm kesimler, temiz ve sürdürülebilir ulaşımı rahatlıkla sağlayabilecek bir düzeye gelir. Huzurunuzda Sayın Belediye Başkanımız hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.
 
Sistemin tamamen yerli olduğunu ve Kütahya’nın ilk uygulanacak yerlerden biri olduğunu belirten Tripy Genel Müdürü Kadir Akdere, “Bu sistem dünyada birçok ülkede ve şehirde kullanılmaktadır ama ülkemizde Kütahya ve Sakarya ilk defa kullanmaya başlayacağımız yerler olacak. Bundan dolayı Sayın Belediye Başkanımıza ve yöneticilerimize bu vizyonlarından ve yenilikçi girişimlerinden dolayı çok teşekkür ederiz. Üniversitelerimizin desteğiyle beraber böyle bir uygulamayı ilk olarak yapmak bizler için çok memnuniyet verici bir durum. Burada kullandığımız yazılımımız Gazi Üniversitesi Teknokent’te ekibimiz tarafından geliştirilmiş bir yazılımdır. Tamamen yerli ekiplerle, yerli öğrencilerimizle oluşturduğumuz bir yazılım. Kısaca bu sistemde, telefonunuza indireceğiniz mobil uygulamayla herhangi bir yerden bisikleti kiralayabilirsiniz ve dilediğiniz yerde bisikleti bırakabilirsiniz. Bir istasyona ya da bir noktaya gerek duymadan. Bu dördüncü nesil bisikletlerin sağladığı bir özellik. Bundan dolayı, trafiğin yoğun olduğu yerlerde ya da dolmuştan inip evinize gitmeniz gereken yerlerde ya da üniversite civarında veya gezinti yapmak istediğiniz yerlerde bisikletleri kullanıp dilediğiniz yerde bırakabilirsiniz. Ürünlerimiz ve sistemlerimiz tamamen elektrikli olduğundan dolayı, yeşil şehir Kütahya’mız için, daha da yeşil olabilmesi için doğrudan katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda, yenilikçi bisikletlerimiz ve tamamen yerli yazılımımızla bu sistemin ülkemizde ilk uygulanacağı bir yer olarak Kütahya ilimize ve Kütahya halkımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği