Kurban Pazarı açıldı
300x250
2023 yılı Kurban Pazarı açılışı Kütahya Belediyesi Canlı Hayvan Pazarında il protokolünün katılımıyla yapıldı.
 
Açılışa Belediye Başkanı Yardımcıları Abdullah Damcı ve Murat Arık, İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Koyak, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Özçalık, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
 
29 Haziran Perşembe gününe kadar açık olacak Kurban Pazarı’nın hayırlı olmasını dileyen Belediye Başkan Vekili Abdullah Damcı, “Kurban Pazarımızın açılışına hepiniz hoş geldiniz. Kurumum Kütahya Belediyesi ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Tavşanlı yolu üzerinde bulunan ve şap hastalığı nedeniyle kapalı olan Canlı Hayvan Pazarımız, 12 Haziran 2023 tarihli ve 2023/7 sayılı Kurban Hizmetleri Komisyonunun aldığı karara istinaden bugün açılarak bayramın ikinci günü olan 29 Haziran 2023 Perşembe gününe kadar faaliyetlerini sürdürecektir. Canlı Hayvan Pazarımızda büyükbaş hayvanlarımız için kapalı padok sayısı 210 adet, küçükbaş hayvanlarımız için kapalı padok sayısı 119 adet, açık padoklar ise 152 adet olup toplam padok sayımız 481’dir. Ayrıca küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar için serbest bölümler bulunmaktadır. Kapasitemiz 10 bin adet küçükbaş, bin 500 adet büyükbaş hayvan alabilecek durumdadır. Canlı Hayvan Pazarımızda bir adet sosyal tesis, bir adet mescit, bir adet kurban denetim ve kontrol merkez bürosu, iki adet kantar ve bir adet idari binamız bulunmaktadır. Küçükbaş padoklar için kuralar çekilmiş olup hayvan sahiplerine yerleri teslim edilmiştir. Şehir merkezinden Kurban Pazarına gelmek isteyen vatandaşlarımız için pazar süresi boyunca Özel Halk Otobüslerimiz 10 numaralı hat İstek Okulları’na kadar, 12 numaralı hat ise Parmakören Mahallesi’ne kadar hizmet verecektir” ifadelerini kullandı.
 
MAHALLELERİMİZDEKİ KURBAN KESİM YERLERİ
 
11 noktada kurban kesim yerlerinin hazır edileceğini söyleyen Başkan Vekili Damcı, “Vatandaşlarımızın rahat ve kolay bir şekilde kurban kesimlerini sağlamak için şehrimizin 11 noktasında suyu, gideri ve kesim askıları olan etrafları çevrili kesim yerlerimiz mevcuttur. Kurban kesim yerlerimiz; Dumlupınar Mahallesi Pazaryeri, Yenidoğan Mahallesi Pazaryeri, Okmeydanı Mahallesi Pazaryeri, Evliya Çelebi Mahallesi Pazaryeri, Ziraat Mahallesi Pazaryeri, Canlı Hayvan Pazaryeri, Ilıca Kaplıcaları, Yoncalı Kaplıcaları, Fatih Mahallesi Pazaryeri, Akkent Mahallesi Kültür Merkezi karşısı ve Zafertepe Mahallesi Pazaryeri. Şimdiden kurbanlarımızı Cenab-ı Allah mübarek eylesin, bayramımız kutlu olsun. Bütün üreticilerimize de bereketli satışlar diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
 
 
 
Tarım İl Müdürü Orhan Özçalık da açılışta yaptığı konuşmada; “2023 Yılı için İlimiz genelinde tahmini 18.164 baş Büyükbaş, 77.685 baş Küçükbaş kurbanlık olarak kesilebilecek hayvanımız mevcut olup kurbanlık hayvan ihtiyacımızı karşılayacağı öngörülmektedir.
Kurbanlık hayvanların şehir ve beldelerde İl/İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından izin verilen kesim yerlerinde, köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise vatandaşların kendi müstakil bahçelerinde usulüne uygun ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilmesi, yukarıda belirtilen yerler dışında ve özellikle cadde, sokak ve park gibi kamuya açık alanlarda kurbanlık hayvan kesimi yapılmamalıdır.
Ülkemizde hayvancılığın gelişmesi, doğum yapabilecek damızlık değeri olan dişi hayvanların sayısının azalmaması ve üretimin devamı için dişi hayvanların tercih edilmeyip erkek hayvanların kurbanlık olarak kesilmesine özen gösterilmelidir. Vatandaşlarımız alacakları kurbanlar ile ilgili bilgi sahibi olmak isterlerse; Bakanlığımızın hizmete sunduğu TARIMCEBİMDE uygulamasını android veya ios telefonlarına indirerek hayvansal üretim bölümünde hayvanların kulak küpesi numarasını girerek hayvan hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirler.
Özellikle insanlara bulaşan Kist Hidatik hastalığı başta olmak üzere bulaşıcı ve zoonoz hastalıkların yayılmasını engellemek amacıyla kesilen hayvanlara ait sakatatların kedi ve köpek gibi sokak hayvanlarına verilmemesi, mümkün olduğunca en kısa sürede hayvanların kazarak ulaşmasına engel olacak şekilde derin çukurlara gömülmesi gerekmektedir.
Kesilen hayvanlara ait pasaport ve kulak küpelerinin vatandaşlar tarafından köy/mahalle muhtarlıklarına teslim edilmesi, toplanan pasaport ve kulak küpelerinin Kurban Bayramı’ndan en geç 30 gün içerisinde muhtarlar tarafından en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekmektedir.
Şimdiden Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar saygılarımı sunarım.” dedi.
 
728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği