Kısa Çalışma Ödeneğine 1787 işyeri başvurdu
300x250

Kütahya’da 5 Mayıs İtibarıyla Bin 787 İş Yeri Kısa Çalışma Ödeneği’ne Başvurdu

Çin’den tüm dünyaya yayılan ve ülkemizde de görülen yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında halkın mağdur olmaması için birçok destek paketi programa alındı. İstihdamın korunması amacıyla da Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) devreye sokuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında devreye alınan “Kısa Çalışma Ödeneği”ne 5 Mayıs itibarıyla Kütahya’da bin 787 iş yeri, 21 bin 53 çalışanı için başvuruda bulundu.

Öte yandan bin 649 iş yerinin 17 bin 552 çalışanı için başvurusu da sonuçlandı. Mart ve Nisan ayı kısa çalışma ödemeleri İŞKUR'a bildirilen IBAN numaralarına, IBAN bildirilmemişse PTT aracılığıyla yapıldı.

İşverenler, https://esube.iskur.gov.tr/ adresi üzerinden başvuru yaptıkları kişilerin IBAN numaralarını girebilir ve KÇÖ sonuç bilgisi raporu ile çalışanlarının hak etme durumlarını görebilirler.

Kısa Çalışma Nedir?

Pandemi dolayısıyla iş yerinde haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir azaltan veya süreklilik koşulu aranmaksızın iş yerinde faaliyetini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durduran sigortalılara 3 ayı geçmemek üzere gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

KÇÖ Ödemelerinden Hangi İşçiler Yararlanacak?

İş yerlerinin KÇÖ talebinin uygun bulunması hâlinde kısa çalışmaya tabi tutulan işçilerden kısa çalışma başlama tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son 3 yılda 450 gün süreyle prim ödemiş olanlar ödenekten yararlanabileceklerdir.

İşveren Beyanı Esas Alınıyor

Son yapılan yasal düzenlemeler uyarınca Kovid-19 sebebiyle yapılacak kısa çalışma başvurusunda iş müfettişlerinin uygunluk tespiti beklenmeden, işveren başvurusuna göre ödeme yapılıyor. Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı iş yerinin durumu ve işin niteliği dikkate alınarak işveren tarafından belirleniyor. İşverenin beyanı esas alınarak yapılan ödemelerin tespitleri ise daha sonra yapılacak. Yersiz yararlanma durumunun tespiti halinde yapılan ödemeler işverenden faizi ile birlikte alınacak.

İşçi Çıkartılması Engellendi

İşverenlerin KÇÖ için vermiş olduğu işçi listesinde şartları tutmayanlara yönelik Nakdi Ücret Desteği uygulaması başlatıldı. İstihdamın korunması adına 17.04.2020 tarihi ile 17.07.2020 tarihine kadar işverenlerin işçi çıkartması engellenmiş; bunun yerine KÇÖ listesinde olup KÇÖ hak ediş şartlarını taşımayanlara nakdi ücret desteği getirildi. Bu çerçevede işveren tarafından aylık SGK prim hizmet belgelerinde eksik gün nedeni “28-Pandemi Ücretsiz izin” seçilerek çalışanlar ücretsiz izne çıkarılabilmekte ve günlük olarak işçiye net 38,94 TL ödeme yapılıyor.

Destek Ödemeleri Her Ayın 8’inde

15.03.2020 sonrası kendi istek ve kusuru dışında işten çıkarılan ancak işsizlik ödeneğine başvurduğu halde ödeneği hak etmeyen vatandaşın da nakdi ücret desteğinden yararlanması sağlandı. Nakdi Ücret Desteğinin ödeme süresi en fazla 90 gün. Destek ödemeleri her ayın 8’i itibarıyla İŞKUR tarafından gerçekleştiriliyor.

728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği