Kırsal Kalkınma Destekleri Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında, Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No:2021/61) 24 Aralık 2021 tarih ve 31699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi ile kırsal alanda yaşayan/yaşamayı taahhüt eden, meslek yüksekokulları ile üniversitelerin tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri eğitimi veren bölümlerinden mezun genç nüfusun istihdamına katkı sağlamak; tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri sektörlerinde girişimciliği destekleyerek bu faaliyetlerin eğitimli, uzman kişiler tarafından yapılmasını teşvik etmek, eğitimli işgücü ile tarımsal üretimin miktarını, kalitesini ve verimliliğini arttırmak, kırsal alandaki tarımsal üretim yapan işletmelere örnek ve önderlik oluşturacak sürdürülebilir yatırımlara hibe desteği verilmesi amaçlanmıştır.
2022-2024 yıllarında tüm illerde kırsal alanda yaşayan/yaşamayı taahhüt eden; meslek yüksekokulları ile üniversitelerin tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri eğitimi veren bölümlerinden mezun olanların mahallinde uygulayacağı bitkisel üretim, hayvansal üretim, su ürünleri üretimi, yöresel ürünler ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi ile bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelere 100.000 TL ‘ye kadar hibe desteği verilecektir.
Bu Tebliğ kapsamında, uygulama rehberi ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca aşağıda belirtilen konularda hazırlanacak olan 100.000 TL ‘ye kadar olan projeler desteklenecektir:
a) Hayvansal üretime yönelik projeler kapsamında;
1) Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besiciliği,
2) Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besiciliği,
3) Arı yetiştiriciliği ve bal üretimi,
4) Arı sütü, ana arı, polen ve benzeri arı ürünleri üretimi,
5) İpekböceği yetiştiriciliği ve tesis yapımı,
b) Maksimum üretim kapasitesi 29 ton/yılı aşmaması koşuluyla, su ürünleri üretimine yönelik projeler kapsamında;
1) Alabalık, yayın balığı, sazan, mersin balığı, tilapya, karabalık entansif üretim tesisleri ve/veya kuluçkahaneleri,
2) Midye ve kara salyangozu entansif üretim tesisi,
c) Bitkisel üretime yönelik projeler kapsamında;
1) Kapama meyve bahçesi tesisi,
2) Fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği,
3) Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği,
4) Kültür mantarı üretimi ve tesis yapımı,
5) Ormancılık projeleri,
6) Organik ve organomineral gübre üretim tesisleri,
7) Bitkisel üretimde zararlı organizmalar ile mücadelede kullanılan biyolojik veya biyoteknik mücadele ürünlerine yönelik üretim projeleri,
8) Tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projeler,
ç) Yöresel ürün ve coğrafi işaretli ürün üretimine yönelik projeler,
d) (a), (b), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen ve üretimi yapılan ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projeler.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, Meslek yüksekokulları ile üniversitelerin tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri eğitimi veren bölümlerinden mezun olan, proje uygulanacak kırsal alanda yaşayacağını ve proje uygulama, kontrol ve izleme süresince de projeyi sürdüreceğini taahhüt eden, SGK’lı çalışanlar ve vergi mükellefi olan kişiler başvuru yapabilir. Ancak hibe sözleşmesinin imzalanması aşamasında bu haklarından feragat etmesi ve proje uygulama, kontrol ve izleme süresince SGK’lı çalışan veya vergi mükellefi olmayacağını taahhüt etmesi gerekmektedir.
Başvuruların başlama ve bitiş tarihleri, süresi ve şekli, bu Tebliğ kapsamında çıkarılacak olan güncel uygulama rehberinde belirlenecek olup, Bakanlık ve Kütahya İl Müdürlüğü sitesinde ilanen duyurulacaktır. Proje başvuruları Bakanlık web sitesi üzerinden yapılacaktır.
Benzer Haberler
Kütahya'nın dış ticaret istatistikleri açıklandı
Kütahya'da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi başlatıldı
Asgari ücret açıklandı
356 çiftçiye yüzde 50 hibeli nohut tohumu
Kredi borcu ödedikçe artıyor
Bitki Yetiştiriciliğine Tohum Desteği
Zafer OSB'de arsaların tamamı tahsis edildi
İl Koordinasyon Kurulu toplandı