KARAGÖZ AHMET PAŞA CAMİİ İBADETE AÇILDI
300x250

Vakıflar Kütahya Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Karagöz Ahmet Paşa Camii merasimle yeniden ibadete açıldı. 

Sevgi yolunda yer alan Karagöz Ahmet Paşa Camii’nin açılışında 15 Temmuz şehitleri ve tüm şehit ve gaziler için mevlid-i şerif okunup, dualar edilirken, açılışa Kütahya Valisi Dr. Ali Çelik, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK da katıldı. 

1511 yılında inşa edilen, Kütahya’nın en yüksek kubbeli camilerinden biri olan Karagöz Ahmet Paşa Camii, Vakıflar Kütahya Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon çalışmalarının sona ermesiyle birlikte ibadete açıldı.

Sinan öncesi dönemin ilgi çekici yapıları arasında yerini almış Karagöz Ahmet Paşa Cami, kubbesi ile Kütahya camilerinin en büyük kubbeye sahip olanı. 16. yüzyıl cami mimarisi hakkında oldukça iyi veriler sunan sanat tarihi açısından da büyük bir öneme sahip. Camide, özgün yapıyı mümkün olan son dereceye kadar koruyan, az müdahaleli bir onarım yaklaşımı benimsendi. Restorasyon ilkelerinden taviz vermeyen titiz bir program ile yapı özgün haline kavuşturuldu. 

2 milyon 632 bin TL 'ye mal olan ve 2 yıl süren restore çalışmalarında kubbelerin tamamı elden geçirildi ve 40 ton kurşun serildi, minarenin tamamını yenilendi. Caminin çevresindeki su kanallarından gelen sızıntılar nedeniyle nem alan taşıyıcı duvarlarda temel alt seviyesine kadar drenaj uygulaması yapıldı. Duvarların içindeki hatıl ahşaplardan çürüyenler, duvarlara zarar vermeden çekildi ve özgün malzeme ile yenileri yerleştirildi. Taşıyıcı özelliği artırılmak istenen duvarlarda yapisal enjeksiyon, sıvalar için de mikro enjeksiyon uygulaması yapıldı. Orijinal duvar süslemeleri ortaya çıkarıldı ve titiz bir çalışma gerektiren tuşlama tekniği ile eksiği bulunan süslemeler tamamlandı. Ayrıca daha önceki onarımlarda alçı ile kapatılan mihrap ve minber muhdes eklerden arındırılarak,  özgününde taş malzemeli olan mihrap ve minber ortaya çıkarıldı, özgün haline kavuşturuldu. Yapı içerisinde önceki onarımlardan kalan ve yoğun bir şekilde kullanılan çimento harçlar sökülerek horosan harcı yapıldı, yapı çimento gibi tüm muhdes eklerden bütünüyle arındırıldı. Yapıya sonradan eklenen şadırvan kaldırıldı, geniş bir meydan ortaya çıkarıldı. Yapının çevre düzenlemesi yapıldı, bahçe duvarları, abdest alma bölümleri ve tuvalet mekanları yenilendi. Son cemaat mahalinde metal malzemeler ahşap malzeme ile değiştirilerek özgün bütünlük sağlandı. Minarede derzler Horosan harcı ile dolduruldu ve gövde ve şerefede yapısal sorunlar giderilerek özgün haline döndürüldü.

 

 

728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği