İlklerin kenti Aizanoi’de çalışmalar hızlandırıldı
300x250

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan, dünyanın ilk borsası ile Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ev sahipliği yapan Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nin sahip olduğu potansiyellerin değerlendirilerek tüm dünyaya tanıtılması ve ilçe halkının turizmden gelir elde etmesi için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Metruk binalar yıkıldı

Kütahya Valisi Ali Çelik’in Kasım ayı içerisinde yaptığı inceleme ziyareti esnasında “metruk binalara ilişkin çalışma yapılması” talimatı üzerine faaliyetlerin hızlandırıldığı Aizanoi Antik Kenti’nde Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan onay alınarak Macellum, Sütunlu Cadde ve Penkalas Çayı’nın çevresinde bulunan metruk binalar yıkıldı.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ağaç ve açık hava

Restorasyon çalışmaları hızlandırıldı

Çalışmaları yerinde görmek ve istişarelerde bulunmak üzere Aizanoi Antik Kenti’ni ziyaret eden Vali Ali Çelik, Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayına sunulan 43 metruk yapı hakkında karar çıktığını; metruk yapıların rölövelerinin alınarak Kurul kararı doğrultusunda restorasyon ve yıkım çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, açık hava ve doğa

“Her birine fonksiyon tanımlanacak”

Tapınak karşısındaki metruk yapıların Ocak ayında kurul gündemine alınacağını belirten Vali Çelik, “Kurulun onay verdiği metruk binaların her biri fonksiyon tanımlanarak hızlı bir şekilde restore edilecek. Yapılar, Aizanoi Antik Kenti’nin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimi için hazır hale getirilecek” dedi.

Agora bölgesindeki atıl ve harabe yapılarda inceleme

Agora bölgesinde yer alan atıl ve harabe yapılarda da incelemelerde bulunan Vali Ali Çelik; Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, kurul üyeleri ve Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Türkan ile yapılarla ilgili neler yapılabileceğine dair istişarelerde bulundu.

“Penkalas Çayı Projesi’nin 2021’de bitirilmesi hedefleniyor”

Roma köprülerinin yer aldığı Penkalas Çayı ve çevresini inceleyen Vali Çelik, Aizanoi'de antik çağdaki gibi kayıkların yüzdürülmesine yönelik yürütülen projenin 2021 yılı içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

“Altyapı çalışmaları projelendirildi”

Projelendirilen altyapı çalışmaları hakkında Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna ön bilgi verildiğini dile getiren Vali Çelik, “Projelendirme safhaları hızlı bir şekilde devam ediyor” dedi.

“Antik ve sosyal dokunun bütünleşmesini sağlamalıyız”

Aizanoi’yi ilklerin kenti olarak niteleyen Vali Ali Çelik, “Aizanoi’nin tanınması şehrimizin ve hatta ülkemizin tanınması demek. Sahip olduğumuz zenginlikten önce biz haberdar olacağız sonra ülkemizle ve tüm insanlıkla paylaşacağız. Ana gayemiz; tarihi ve kültürü korumak, ekonomik olarak burayı hizmet sektörüne kazandırmak. Binlerce yıllık ayak izlerini taşıyan Aizanoi’de antik ve sosyal dokunun uyumunu, bütünleşmesini sağlanmaya yönelik çalışmaları inşallah iş birliği içerisinde hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz” dedi.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar, ağaç, gökyüzü, bitki, çim, açık hava ve doğa

Vali Ali Çelik’e Çavdarhisar Kaymakamı Armağan Yazıcı, Çavdarhisar Belediye Başkanı Halil Başer, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Kırbaç, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Koyak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Kütahya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Kutlu Eser, Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, kurul üyeleri ve Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Türkan eşlik etti.

728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği