'GIDANI KORU İSRAFSIZ MUTFAK ATÖLYESİ' PROGRAMI DÜZENLENDİ
300x250

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü işbirliğinde, gıda kayıpları ve israfının azaltılmasına yönelik olarak "GIDANI KORU" isimli büyük çaplı uluslararası bir kampanya başlatıldı. 20 Mayıs 2020' de lansmanı yapılarak resmi olarak başlatılan kampanya, Bakanlık önderliğinde belirlenen ve her yıl güncellenen eylem planları, 81 İlimizde yürütülüyor.

Kütahya Valisi Ali Çelik ve eşi, Milli Eğitim İl Müdürü Hasan Başyiğit ve eşi, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Özçalık ve eşinin değerli katılımları ile "Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık" sloganıyla başlatılan kampanya ve "16 Ekim Dünya Gıda Günü" etkinlikleri kapsamında; Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile işbirliği yapılarak kurulan mutfakta kadınlara yönelik olarak gıda israfını nasıl azaltırız, mutfaklarımızda atık olarak gördüğümüz materyalleri nasıl değerlendiririz sorularından hareketle "Gıdanı Koru İsrafsız Mutfak Atölyesi" programı düzenlendi.

Gerçekleşen atölyede; Germiyanoğulları ve Osmanlı izleri taşıyan Kütahya mutfağından Kütahya Tiridi, Çevirme Çorba, Kabak Kabuğu Kavurması ve Supangle yemekleri, Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Nurdan Behice Doğru ve öğrencilerce yapılmıştır. Kütahya Tiridinde bayat ekmekler, çevirme çorbada artan pilav ve yoğurt, Kabak Kabuğu Kavurmasında değerlendirilmeyip çöpe atılan kabak kabukları, Supangle de artan kekler değerlendirildi ve artık olarak görülen gıdaların israf edilmeyip geri kazanımı sağlandı.

Vali Ali Çelik konuşmasında; pandemi, iklim değişikliği, artan nüfus etkisiyle gıda güvencesi ve sürdürülebilir gıda sistemlerinin tehlikeye girdiğini; gıda kaybı ve israfının azaltılmasının her zamankinden daha önemli olduğunu; öncelikle otellerden başlanarak Türkiye' de yılda 18 milyon tona ulaşan gıda israfını azaltmamız gerektiğini vurguladı.

Atölye esnasında Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Özçalık açılış konuşmasında; GIDANI KORU kampanyasını tanıtarak, kampanya kapsamında Kütahya'da yürütülen faaliyetleri aktardı. 16 Ekim Dünya Gıda Gününün bu yılki sloganı olan "Kimseyi geride bırakma, Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam" kapsamında gıda kayıpları ve israfının dünya çapında çok ileri bir boyuta ulaştığını belirten Özçalık; ülkemizde kayıp ve israf edilen gıdaların azaltılması, her evde kadınlar vasıtasıyla bu bilincin oluşturulması, 'Kimseyi geride bırakma' mak ve gıdaların bir lokmasının dahi israf edilmemesi için toplum olarak birlikte çalışılası gerektiğini ifade etti.

Nurdan Behice Doğru tarafından ise mutfaklarda gıda israfını azaltma yolları ve israfı önleyecek tarifler aktarıldı ve katılımcılarla söyleşi gerçekleştirildi.

Atölye sonunda Gıda Mühendisi Merve Söyler tarafından katılımcılara "Gıda Kayıpları ve İsrafı" eğitimi verildi. Hanelerde gıda israfını azaltmak için dikkat edilmesi gerekenler, alışverişte dikkat edilecek hususlar, ürünlerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiği, son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi nedir, gıda etiketi okuryazarlığı, gıda israfına neden dur demeliyiz konularında farkındalık oluşturuldu Katılımcılara katılım belgeleri dağıtıldı.

Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce GIDANI KORU Kampanyası çalışmaları, diğer kamu kurumları ve özel kurumların işbirliği ile Bakanlık eylem planları doğrultusunda yıl boyunca devam edecek.

728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği