DPÜ Rektörü öğrencilerden gelen soruları yanıtladı
300x250

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, Instagram üzerinden Öğrenci Konseyi ile ortaklaşa düzenlenen ikinci canlı yayında öğrencilerden gelen sorulara yanıt verdi ve açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Kâzım Uysal, Instagram üzerinden öğrencilerle bir araya geldi.

Üniversite ile Öğrenci Konseyi Başkanlığının Instagram üzerinden düzenlediği ikinci ortak canlı yayında Rektör Uysal, öğrenciler tarafından Öğrenci Konseyi Başkanlığına iletilen ve Başkan Vekili Rıdvan Saraçoğlu tarafından yöneltilen soruları yanıtladı.

PROF. DR. KÂZIM UYSAL ALINAN KARARLARIN GEREKÇESİNİ AÇIKLADI

Rektör Uysal kendisine yöneltilen sorulara şu yanıtı verdi:

Dönem sonundaki tüm sınavların internet üzerinden, klasik, test, ödev ya da proje ödevi şeklinde yapılacağı açıklamasının ardından öğrencilerimiz neden bu kararın alındığını merak ediyorlar. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Sevgili öğrenciler, vize sınavlarının ödev şeklinde yapılması kararı almamızın nedeni, özellikle o dönemin şartları gereğiydi. Bildiğiniz gibi vize sınavları döneminde salgının yayılma hızı yüksekti ve bazı bölgelerimiz ve binalarımız karantina altındaydı. Bir yerden bir yere gitmek çok zordu ve izne bağlıydı. Bu şartlar altında yani alınan sıkı tedbirler nedeniyle öğrencilerimizin internet üzerinden sınava girmekte sıkıntılar çekebilme ihtimali vardı. Öğrencilerimizden gelen talepleri göz önüne alan üniversite senatomuz da öğrencilerimizin mağdur olmaması için vize sınavlarını ödev şeklinde yapmaya karar verdi. Çünkü anlık yapılacak bir sınavda öğrencilerimiz internete erişimde sıkıntı yaşayabilirlerdi. Bundan dolayı ödev yöntemi ile öğrencilerimize aslında daha geniş bir zaman vererek onların mağdur olmamalarını ve psikolojik olarak strese girmemelerini sağlamış olduk.

Şimdi geldiğimiz noktada salgın kontrol altına alınmaya başlandı. Salgının yayılma hızı en azından yatay seyrediyor. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz haftalarda Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi ülkemiz, kontrollü normalleşme sürecine geçti. Şartların biraz daha gevşemesi nedeniyle final sınavları için böyle bir karar aldık. Gönül isterdi ki, dersliklerimizde sınav yapalım. Ancak artık bu ihtimal hiç kalmadı. Yani, final sınavlarını uzaktan yapmak zorundayız.

Burada vizeden farklı olarak isteyen hocalarımız uzaktan test ve klasik sınavlar da yapabilecek. Tabi ki isteyen hocalarımız da vize sınavında olduğu gibi ödev de verebilecek. Dolayısı ile final sınavlarında uzaktan sınav yöntemini hocalarımız belirleyecek.

“YAZ OKULUNU AÇMAK İÇİN DE BU DÜZENLEMELERİ YAPMAK ZORUNDAYIZ”

Değerli arkadaşlar, sadece hayatın normale dönmesinden dolayı bu karar verilmedi. Sizlerin tüm taleplerinizi yerine getirebilmek ve sizleri mağdur etmemek için de bu kararlar alındı. Bu kararın alınmasındaki bir diğer etken, tüm öğrencilerimizin bizlere gerek Öğrenci Konseyimiz üzerinden gerekse de bireysel olarak iletmiş olduğu yaz okulu talebidir. Onlara yaz okulu açmak için de süreye ihtiyacımız var. Takvimin çok hızlı değişmesi ve sürecin çok daralması nedeniyle de bu kararı almak durumunda kaldık.

Final sınavlarının yönteminin belirlenmesinde bir diğer etken de birimler arası yani fakülteler ve bölümler arası şartların çok farklı olması. Biliyorsunuz, üniversitemizde 30-40 kişilik sınıflarımız olduğu gibi amfilerde ders gören 500-600 kişilik sınıflarımız da mevcut. Kalabalık sınıflarda ders işleyen ve birkaç ders veren hocalarımızı düşünün. Ödev tarzı sınav bu sefer onlara sıkıntı verdi. Takdir edersiniz ki, o kadar ödevi hakkı ile değerlendirmek de kolay değil. Sağlıklı bir derecelendirme yapılması için ödevlerinizin tek tek incelenmesi lazım. Bu da gerçekten geniş bir zaman demektir.

“SADECE ÖDEV YA DA SADECE SINAV KARARINDA DA MAĞDUR OLACAK ÖĞRENCİLERİMİZ OLACAK”

Biz sadece ödev ya da sadece sınav yönünde karar aldığımızda mağdur olacak öğrencilerimiz olabilecekti. Nitekim vize tecrübesi bize öğretti ki, hem hocalarımızdan hem de öğrencilerimizden ödev tarzı sınavı istemeyenler de var.

Biz vize döneminde ekseriyet ödev istediği için ve şartlar uygun olmadığı için ödev kararı almıştık. Geldiğimiz noktada akademisyenlerimizin sizin şartlarınızı en iyi bildiğini düşünerek sınavların nasıl yapılacağı kararını da onlara bırakmış olduk.

FİNALLER 15-23 HAZİRAN’DA YAPILACAK

Normalde akademik takvimler sene başında yayımlanır ve pek değişmez. Ancak bu yıl çok farklı oldu ve biz final tarihlerini yeniden güncelledik. 1-6 Haziran olarak açıklanan sınav tarihlerini 15-23 Haziran olarak değiştirdik. Ayrıntıları akademik takvimde bulabileceksiniz.

Güncellenen akademik takvim için tıklayınız.

Biliyorum, bu dönemin akademik takvimindeki sık değişim sizleri de bizleri de yordu. Ancak bu durum ne sizden ne de bizden kaynaklandı. İnşallah karşılıklı anlayış ve fedakârlıkla bu sıkıntılı dönemi de atlatacak ve eski güzel günlere kavuşacağız.

“ÖĞRENCİLER NEDEN OLMADIKLARI KONULARDA MAĞDUR OLMAYACAK”

Öğrencilerimiz özellikle bilgisayar ve internet konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtiyorlar. Bu konuda ne demek istersiniz?

Sevgili arkadaşlar, biz tüm dekan ve müdür arkadaşlarımla hatta tüm derse giren akademisyen arkadaşlarımla şu hususta hemfikiriz. Öğrencimizin neden olmadığı hiçbir konuda onları mağdur etmeyeceğiz. Öğrencilerimiz, sistem, cihaz ve internet bağlantısı gibi kendi dışındaki sebeplerden dolayı problemler yaşarlarsa bunları bize iletecekler. Tekrar söylüyorum sizin dışınızdaki faktörlerden kaynaklanan olumsuzluklardan dolayı hiçbir öğrencim mağdur edilmeyecek.

Bu sebeple erişimle ilgili sorunlarınız varsa bize ulaşıp bu durumu iletmeniz çok önemli. Malum uzaktan eğitim yapıyoruz. İnternetin hiç kullanılmadığı bir sistem maalesef mümkün değil. Cep telefonları da uzaktan eğitim sisteminde sınav ya da ödev teslimi amacı için kullanılabilir. Özellikle sınav esnasında yaşanabilecek sistem sıkıntılarından dolayı size sınav hakkı verecek ve sizi mağdur etmeyeceğiz. Zaten biz sistem üzerinden herkesin ne kadar sistemde kaldığını görebiliyoruz. Mazeret hakkınız elbette olacak. Endişe etmeyin, soğukkanlı ve rahat olun.

“SINAV DÖNEMİNDE ERİŞİM SORUNU OLAN ÖĞRENCİLERİMİZE DEVLETİMİZ DE BİZ DE YARDIMCI OLACAĞIZ”

Değerli gençler, şunu da ifade etmek isterim: Dünyada bizim devletimiz gibi vatandaşına sahip çıkan, bütün imkânlarını vatandaşı için seferber eden, insan sağlığını ve hayatını her şeyin üstünde tutan ikinci bir devlet yoktur. Bu salgın sürecinde bunu test etmiş olduk. Ekonomik olarak çok güçlü ülkelerin ne hale geldiğini, insan sağlığını hiçe saydıklarını ve çok hafife aldıklarını üzülerek seyrettik.

Sevgili arkadaşlar, ben aynı zamanda il pandemi kurulu üyesiyim. Bu süreçte devletimiz ülkemizin en ücra köşesindeki bir vatandaşına kadar hizmet götürüyor. Köydeki amcalara, teyzelere kadar ihtiyaçlar karşılanıyor. Tekrar söylüyorum, endişe etmeyin.

Eğer sınav döneminde ciddi anlamda erişim sorunu yaşayan öğrencilerimiz olursa ki, olabilir. Bu durumda devletimizin ilgili kurumlarına ya da bize ulaşarak bu durumlarını ifade ederlerse kendilerine yardımcı olacağız. Yeter ki iletişim kanallarını açık tutalım.

SINAVLAR İÇİN AÇIKLANACAK TAKVİMİN ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Final sınavları üzerinden konuşacak olursak öğrencilerimiz ödev aldığında akademisyenlerimiz bu ödev konularını ve sınavı hangi yöntem ile yapacaklar ve ne zaman öğrencilere duyuracaklar? Öğrencilerimiz ödevlerini ne zaman teslim edecek?

Sevgili gençler, akademik birimlerden gelen bilgilere göre bir sınav takvimi belirleyeceğiz. O takvim içinde belirtilen sınav türü neyse, onu yapacaklar.

Örneğin, eğer ödev teslimi söz konusuysa, öğrencilerin sınav takviminde yer alan gün ve başlangıç saatine kadar ödevlerini teslim edilmesi esastır. Ancak olağan dışı durumlarda öğrencilerimiz önceden akademisyenlerimize bilgi verirlerse, hocalarımızın anlayış göstereceklerine eminim. Öğrencilerimizin ödevlerini son dakikaya bırakmamasını da önemle tavsiye ediyorum.

“ÖĞRENCİLERİMİZ AKADEMİSYENLERİMİZİN HAZIRLADIĞI HAVUZDAN SEÇİLEN SORULARI YANITLAYACAK”

İnternet üzerinden sınava girecek bir öğrencimiz nasıl bir yol izleyecek?

Bunlarla ilgili ayrıntıları internet sayfamızdan duyuracağız. Siz sevgili öğrencilerimiz resmi iletişim kanallarımızı takip edin.

Ancak kısaca tarif etmek gerekirse, internet üzerinden sınava girecek olan öğrencilerimiz bölümünün ilan etmiş olduğu sınav takvimine göre yani belirtilen saatte sisteme girerek ve sınavlarını yapacaklar. Test sınavlarında ilk olarak hocalarımız soruları hazırlayacak, soru sayılarını belirleyecek ve sisteme girecek.

Diyelim ki, bir hocamız öğrencilerine 20 soru soracak. Hocamız sisteme 40, 50 veya 60 soru yükleyecek. Ne kadar fazla soru girilirse o kadar iyidir. Bu konuda hocalarımıza herhangi bir sınırlandırma yapmadık. Bu yüklemiş oldukları sorular içinden sistemimiz o sınava tâbi olan her bir öğrencilerimiz için soru havuzu içinden rastgele soru ataması yapacak. Klasik sınavlarda soru sayısının daha az olması mümkün ama sistem genel olarak bu şekilde işleyecek.

“ÖĞRENCİLERİMİZİN HER SINAV İÇİN SİSTEME İKİ KERE GİREBİLME HAKKI OLACAK”

İnternet üzerinden sınava girecek bir öğrencimiz sınav sırasında elinde olmayan bir sebepten dolayı sistemden çıktı. Öğrencilerimiz sisteme kaç defa girebilir? Girdiklerinde önceki sorular da gözükecek mi yoksa kalan sorulara mı devam edecek? Son olarak da öğrencimiz bir şıkkı işaretledi veya bir boşluğu doldurdu ama sonradan yanlış olduğunu anladı, o sorusuna geri dönebilecek mi?

Kıymetli gençler, inşallah yaşayarak öğreneceksiniz. Ancak merakınızı takdir ediyor sizi tebrik ediyorum.

Bu sorunuzu da şu şekilde açıklayayım: Örneğin sınavımız 20 soru ve 11.00-12.00 saatleri arasında olsun. Öğrencimiz diyelim ki, 11.00’de sisteme girdi. 10. sorusunda ve saat 11.30’da bağlantı kesildi. Öğrencilerimizin her sınav için toplamda 2 defa sisteme girme hakkı bulunuyor. Yani, öğrencimiz 11.30’da sınavdan çıktığında bir kere daha girme hakkı var. Ve diyelim ki, öğrencimiz 11.45’te tekrardan sınava girdi. Sisteme girdiği zaman öğrencimiz ilk 10 sorusunu önceden işaretlediği için 11. sorudan başlayacak ve sınav süresi boyunca da diğer soruları yapacak. Sorular ekrana teker teker gelecek ve sistem, öğrencimizin ilk işaretlemiş olduğu cevabı kaydedecek, geriye dönülemeyecek.

Öğrencilerimiz sınavlarını soğukkanlı şekilde çözsünler. Böyle sıkıntılarla geçen bir sınav dönemini ne siz istersiniz ne de biz isteriz. Bu sorunları hep birlikte yaşıyoruz, hep birlikte aşacağız. Bizler olabildiğince sizlere yardımcı olacağız. Sizden gelecek mazeretleri ve talepleri değerlendireceğimize emin olun.

Tekrar söylüyorum, sistemsel olumsuzluklardan kaynaklanan sınava erişememe veya girememe durumunda olan öğrencilerimize mazeret sınav hakkı verecek ve mağdur etmeyeceğiz.

YAZ OKULUNU UZAKTAN EĞİTİM YÖNTEMİ İLE AÇACAĞIZ

Yaz okulu ve yaz döneminde yapılacak olan telafi dersleri hangi yöntemle uygulanacak?

Sevgili öğrenciler, aslında bu sıkıntılı dönemde yaz okulu açmama niyetimiz vardı. Ancak yaz okulu önceden takvime konduğu için size verilmiş bir hak gibi düşündük. Aslında salgın sürecinde yaz okulu bizim planlamamızı zora sokmuştu ama yine de sizlerin mağdur olmaması için Yaz okulunu açacağız.

Üniversite senatomuz yine sizlerden gelen yaz okulu taleplerini, özellikle bitirme durumunda olan öğrencilerimizden gelen talepleri değerlendirdi ve sizin lehinize olacak bir karar verdi. Biliyorsunuz üniversite yerleşkemizde öğrencilerimizi ağırlayacağımız biçimde bir yaz okulu imkânımız kalmadı. Yaz okulumuzu da uzaktan eğitim yöntemi ile açacağız. Öğrencilerimizin dönem kaybı olmaması için elimizden geleni yapıyoruz.

Yaz okulunun açılması demek tüm derslerin açılacağı anlamına gelmiyor. Bu konuda kararı hocalarımız veriyor. Biz akademik takvime koyuyoruz. Ancak hocalarımızın verdikleri ders için yaz okulu açmama hakkı var. Eğer öğrencilerimizin bir ders için yaz okulunun açılması için talepleri olacaksa bu taleplerini hocalarına iletsinler. Çünkü bizim hocalarımıza ‘yaz okulu aç’ deme yetkimiz yok. Ancak eminim hocalarımız da sizden gelen talepleri değerlendirecekler ve sizin lehinize bir karar vereceklerdir.

Telafi derslerini de uzaktan yapacağız. Yeni revize edilen akademik takvimden bu sürecin nasıl ilerleyeceğini görebilirsiniz.

Güncellenen akademik takvim için tıklayınız.

“MEZUNİYET TÖRENİ YAPMAYI İSTERİZ ANCAK BUNUN KARARINI ŞU AN VEREMEYİZ”

Mezuniyet törenleri olacak mı?

Mezun olacak öğrencimizin gözlerindeki heyecanı görebilmeyi, mutluluklarına ortak olabilmeyi, cübbeleriyle keplerini havaya attıklarında duydukları sevince ortak olmayı, onlarla mezuniyet heyecanını yaşamayı bizler de çok istiyoruz. Birçok öğrencimizi salgından dolayı burada olamamak üzüyor ama tabi mezun durumundaki öğrencilerimiz için bu durum daha da çok üzücü oluyor.

Hayatlarında belki de sadece bir kez yaşayacakları mezuniyet kutlamalarından öğrencilerimizin mahrum kalmasını elbette ki istemeyiz. Bu anlamda inşallah salgın riski biraz azalırsa yeni eğitim-öğretim yılımızın hemen başında daha coşkulu bir tören yapabiliriz. Bunu bir söz veya vaat gibi algılamayın lütfen. Bu, benim bir arzum ve niyetim. O gün şartlar ne olur, şu an bilemiyoruz. O günleri görmeden şimdiden bir şey söylememiz zor. Ama mezuniyet törenlerini yapmayı biz de sizler kadar istiyoruz.

“ŞARTLAR STAJA UYGUN DEĞİLSE PROJE ÖDEVİ SEÇENEĞİNE YÖNELECEĞİZ”

Staj yapması gereken öğrencilerimiz stajlar konusunda bilgi almak istiyorlar. Neler söylemek istersiniz?

Temel esas şu: Öğrenci mağdur olmayacak. Peki, şartlar staj yapmaya uygun değilse, iş yerleri kapandıysa ne yapacağız? O zaman stajları da proje ödevi tarzında yapacağız.

“BİZE İLETİLEN TÜM İSTEKLERİNİZİ DİKKATE ALIYORUZ”

Soru cevap kısmının ardından bir değerlendirme konuşması yapan Rektörümüz şunları söyledi:

Değerli arkadaşlar, Öğrenci Konseyimiz sizi layıkıyla temsil ediyor. Siz tüm sorunlarınızı endişelerinizi yazın. Öğrenci Konseyimiz bu talepleri bize iletsin. Bu süreci böyle götürelim. Biz büyük bir aileyiz. Herkes eşit şartlarda değil. Ancak bu sorunu birlikte aşacağımızdan eminim. Sorunlarınızı önce Konsey, ardından Öğrenci İşleri Daire Başkanlığımıza, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Aydın’a ve son olarak da bana ulaştırabilirsiniz. Bu süreci ancak iletişim içinde olursak sağlıklı yürütebiliriz. Biz sizin bize ilettiğiniz soruları dikkate alıyoruz. Hepsine elbette tek tek cevap yazamıyoruz. Çünkü genelde aynı soru farklı arkadaşlarımız tarafından tekrar tekrar soruluyor. Gelen soruları arkadaşlarımız tasnif ediyor, yazılı olarak veya bugün bizim yaptığımız gibi canlı olarak cevaplıyoruz. Şunu özellikle vurgulamak isterim. Öğrenci arkadaşlarımın problemlerini ve sorularını bize yazmasından ve iletmenizden memnuniyet duyuyoruz, bizim için faydalı olduğuna inanıyoruz.

Uysal sözlerini “Sevgili gençler, son olarak yaklaşan Ramazan Bayramınızı tebrik ediyor, final sınavlarında başarılar diliyorum. Size ve ailenize sağlık ve mutluluklar diliyorum, sizleri en kısa zamanda Kütahya’ya bekliyorum” diyerek tamamladı.

728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği