Covid-19’a Kişiye Özel Maskeyle Karşı Konacak
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ile İzmir Bakırçay Üniversitesi ortaklığıyla hazırlanan projeyle kişiye özel maske tasarımı ve prototip üretimi gerçekleştirildi.
DPÜ ve İzmir Bakırçay Üniversitesi akademisyenleri Covid-19’a karşı aynı projede buluştu.
DPÜ Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arif Gök ile İzmir Bakırçay Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akil Birkan Selçuk ve Biyomedikal Teknolojiler Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Gök’ün yürüttüğü projeyle ilgili konuşan Doç. Dr. Arif Gök yaptığı açıklamasında şunları söyledi:
Covid-19 salgınıyla mücadelede, başta olmak üzere virüs sonucu ortaya çıkan solunum yolu hastalıklarının önlenmesine yönelik tedbirlerin başında gelen doğru maske kullanımı, bulaşın önlenmesi bakımından hayati önem taşıyor. Solunum yolundan çıkan damlacık, öksürme, hapşırma ya da yakın temas sonucunda ağızdan, burundan ya da gözlerden giriş yapabilen koronavirüsle mücadeledeki önlemlerde maskelerin yanlış kullanımının yanı sıra doğru maskelerin tercih edilmemesi hastalığın yayılımında önemli paya sahip.
GÖK: KİŞİYE ÖZEL MASKE VİRÜSLE MÜCADELEYE GÜÇLÜ BİR KATKI SUNACAK
Covid-19’la mücadele kişiye özel maske üretiminin toplum sağlığına büyük katkı sunacağı düşüncesiyle böyle bir projeye giriştiklerini ifade eden Doç. Dr. Gök, şöyle devam etti:
Tasarımının ve prototipinin üretimi yapılan çalışmada, 3 boyutlu tarama yöntemi ile bireyin yüz formunun sayısallaştırılması sağlandıktan sonra bilgisayar destekli tasarım programı içine nokta bulutu halinde alınıyor. Sonrasında modeli oluşturulan yüz anatomisine uygun olarak maske tasarımı sağlanıyor. Bu süreç boyunca tersine mühendislik tekniği kullanıldığını belirtmek gerekir. Geliştirilen maskenin daha koruyucu olduğu dinamik simülasyonlar ile kanıtlandı. Maske üzerindeki hepa filtre uyumu sayesinde çok küçük haşereler, minik toz parçacıkları ve alerjiye sebebiyet veren unsurlar ile güçlü bir mücadele sağlanmış olacak. Klasik maskelerin virüs geçirme ihtimalini ortadan kaldıran bu tasarımın tescillenme sürecini başlattık.
Gök sözlerini, koruma potansiyelinin daha yüksek olduğu kanıtlanan maske tasarımının uluslararası düzeyde yayın hayatına devam eden Transactions of the Indian Institute of Metals dergisinde basılmak üzere kabul edildiğini bildirerek tamamladı.
Benzer Haberler
Geleceğin diş hekimleri beyaz önlüklerini giydi
KOAH HASTASI İÇİN KÜTAHYA’DA BİR İLK GERÇEKLEŞTİ
Emet ve Hisarcık Sağlık Hizmetleri yerinde değerlendirildi
Hastanede Diyabet Okulu Açıldı
Kütahya'da 2023 yılının ilk NRP Eğitimi düzenlendi
Eraslan, Domaniç'te incelemelerde bulundu
Acil Servis hemşireleri sertifikalarını aldı
Şaphane ve Pazarlar sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi