Böbrek sağlığı için nelere dikkat etmek gerekiyor?
Ülkemizde her yıl Mart ayının ikinci perşembesi Dünya Böbrek Günü olarak kabul edilmiş ve böbrek hastalıkları ile ilgili topluma yönelik farkındalık faaliyetleri yapılmaktadır.
Bu yıl “Herkes İçin Böbrek Sağlığı” teması kapsamında; Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Suat Akgür, böbrek sağlığı konusunda toplum bilincini arttırmak, kronik böbrek hastalığında erken tanının önemini vurgulamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 12 Mart Dünya Böbrek Gününde önemli açıklamalarda bulundu.
Dr. Akgür; “Kronik Böbrek Hastalığı dünyada ve ülkemizde sık rastlanan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Böbrek hastalığı erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkan vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır.
Böbreklerimizi korumanın 8 altın kuralı Kronik böbrek hastalığı son yıllarda giderek artan sıklıkta karşımıza çıkmaktadır. Böbrek fonksiyonlarının azalması, belirli limitlere gelmesi ve bu sürecin 3 aydan uzun sürmesi kronik böbrek yetmezliğini işaret etmektedir. Böbrek yetmezliği her yaşta görülebilmekle birlikte genellikle 40 yaşından sonra sıklığı artmakta ve kadınlarda biraz daha sık görülmektedir.
Böbrek sağlığına çocukluk çağından başlayıp dikkat edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması ile ilerleyen dönemde yetmezlik tehlikesinden korunabilmektedir.
Böbreklerimizi nasıl koruruz?
8 altın kural nedir?
1- Düzenli kontroller yapmayı ihmal etmeyin!
Böbrek yetmezliği erken evrelerde nadir olarak belirti vermektedir. Bu yüzden belli aralıklarla kan ve idrar tetkiklerinizi kontrol ettirmeniz böbrek yetmezliğinin erken evrelerde tanı almasını sağlayabilir.
2- Yeterli miktarda sıvı tüketin!
Kalp yetmezliği ve ileri evre böbrek yetmezliğiniz yoksa 1,5- 2 litrenin altında sıvı tüketilmemelidir. Aşırı sıvı tüketiminden de kaçınılmalıdır.
3- Kan şekerinizi belirli aralıklarla kontrol edin! Kronik böbrek hastalığına en çok neden olan kronik hastalık diyabettir. Bu yüzden belirli aralıklarla kan şekeri kontrolü gerekir.
4- Kan basıncınızı (Tansiyonunuzu) belirli aralıklarla takip edin! Kan basıncı 140/90 mm-Hg ve üzerinde ise yüksek tansiyon olarak adlandırılır. Bu durumda yaşam tarzı değişiklikleri (egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması vb.) ile kontrol altına alınabilmektedir. Gerektiği durumda mutlaka tansiyon düşürücü ilaçlarla tansiyonunuzun hedef değerlerde tutulması gerekmektedir.
5- Dengeli beslenin ve tuz alımını sınırlayın!
Tuz tüketimi günde en fazla bir çay kaşığı olacak şekilde kısıtlanmalıdır.
6- Sigarayı bırakın!
Sigara böbreklere gelen kan akımını yavaşlatarak böbrek yetmezliğini artırabilmektedir.
7- Gereksiz ağrı kesici ve antibiyotik kullanımından kaçının!
Ağrı kesiciler en sık kullanılan ilaç grubudur. Özellikle non-steroid anti inflamatuar ilaçlar böbrekte ciddi hasara yol açmaktadır. Antibiyotiklerin de böbrek yetmezliğine yol açabileceği unutulmamalıdır.
8- Formda kalın ve egzersiz yapın!
Düzenli yapılan egzersiz kan basıncı ve kan şekeri kontrolünü kolaylaştırarak böbrek korunmasına katkıda bulunmaktadır.” dedi.
Benzer Haberler
Geleceğin diş hekimleri beyaz önlüklerini giydi
KOAH HASTASI İÇİN KÜTAHYA’DA BİR İLK GERÇEKLEŞTİ
Emet ve Hisarcık Sağlık Hizmetleri yerinde değerlendirildi
Hastanede Diyabet Okulu Açıldı
Kütahya'da 2023 yılının ilk NRP Eğitimi düzenlendi
Eraslan, Domaniç'te incelemelerde bulundu
Acil Servis hemşireleri sertifikalarını aldı
Şaphane ve Pazarlar sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi