Bakan Mustafa Varank Kütahya'da
300x250

“Zafer Kalkınma Ajansı Bölgesel Destek Programları Açılış ve İmza Töreni”, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla Kütahya’da gerçekleştirildi.


Törene Bakan Varank’ın yanı sıra Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Manisa Valisi Ahmet Deniz, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Ahmet Tan, Ceyda Çetin Erenler, İshak Gazel ile MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) Genel Sekreteri Veli Oğuz, çevre illerin ve ilçelerin belediye başkanları, STK Temsilcileri, daire müdürleri, iş adamları ve davetliler katıldı. 


“MESLEKİ EĞİTİM VE TURİZMDE KAPASİTEMİZİ GELİŞTİRME FIRSATI YAKALAYACAĞIZ”


Zafer Kalkınma Ajansı Bölgesel Destek Programları Açılış ve İmza Töreni’ne ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, “Bugün ilan edeceğiniz yeni programlarımız sayesinde mesleki eğitim ve turizm gibi ülkemiz açısından da son derece önemli 2 temada bölge olarak kapasitemizi geliştirme fırsatı yakalayacağız ve inanıyorum ki geliştireceğimiz projeler ile devletimizin ulusal düzeyde belirlediği hedeflere bölge olarak en yüksek katkıyı sunacağız” dedi.


Kalkınmanın uzun soluklu, istikrar ve süreklilik gerektiren bir çaba olduğunu belirten Vali Toraman, “Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinde faaliyet gösteren Zafer Kalkınma Ajansımız da bu anlamda sürdürülebilir bir kalkınma hamlesinin koordinasyonunda etkin rol almaktadır” dedi. 


“362 MİLYON TL KAYNAĞI HAREKETE GEÇİRDİK”


Zafer Kalkınma Ajansının 10 yılda bin 277 projeye 170 milyon TL destek verdiğini aktaran Vali Toraman, “Paydaşlarımızın koyduğu eş finansman ile birlikte 362 Milyon TL kaynağın harekete geçmesine ve yatırıma dönüşmesine vesile olduk. Bu bağlamda yaklaşık 800 kişi bu projelerde istihdam edildi ve ayrıca 34 bin kişi eğitim-danışmanlık faaliyetlerinden yararlandı” dedi.


“12 ATÖLYE KURULACAK”


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayıyla hayata geçirilen Yeni Nesil Eğitim programı kapsamında bölge genelinde 34 ilçede 133 istasyondan oluşan 42 sabit ve 6 mobil tasarım ve beceri atölyesi kurulduğunu kaydeden Vali Toraman, “Biz bunlara “Kendin Yap Atölyeleri” diyoruz. Bu proje kapsamında ilimizde 1’i mobil olmak üzere 12 atölye kurulacak olup bunlar arasında ROBOTİS firması ile iş birliği içerisinde Yapay Zeka ve Robot İşletim Sistemi’ne yönelik bir merkezin de olacağını özellikle belirtmek istiyorum” diye konuştu.


“3 YILDA ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANACAK”


Kamu, üniversite ve sanayi iş birliğinde bölgenin ihtiyaçlarını en doğru şekilde tespit etme ve sınırlı kaynakları en rasyonel sektörlere ve konulara tahsis etme gayretinde olduklarına değinen Vali Toraman, “Bu amaç ve gaye ile 2020-2022 dönemi için Bakanlığımızın da onayıyla bölgemizde sanayiye, turizme ve mesleki eğitime yönelik 3 adet Sonuç Odaklı Program uygulama kararı aldık. İnşallah önümüzdeki 3 yıllık dönemde bu alanlarda çok önemli gelişmeler sağlayacak ve bölgemizde ciddi bir kapasite oluşturacağız” ifadelerini kullandı. 


“46 MİLYON LİRALIK KAYNAĞI BÖLGEYE KAZANDIRACAĞIZ”


Vali Toraman’ın konuşmalarının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katılımcılara hitap etti. Kütahya'nın ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 10 farklı projenin imzası ve 4 destek programının ilanı için bir araya geldiklerini ifade eden Bakan Varank, yerel potansiyeli daha da güçlendirecek 46 milyon liralık kaynağı bölgeye kazandıracaklarını söyledi.


“KÜTAHYA’YI ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”


Kütahya’yı yakından takip ettiklerini ifade eden Bakan Varank, “Mevcut kapasitenizin çok daha ötesinde işler yapabilecek potansiyeliniz olduğunu biliyoruz. İhracat rakamlarınızı detaylı bir şekilde inceledim. Seramikteki güçlü performansınız elbette beni şaşırtmadı” dedi.


“SERAMİK ÜLKEMİZİN GÖZ BEBEĞİ”


Seramiğin sadece Kütahya'nın değil Türkiye'nin göz bebeği sektörlerinden olduğunu belirten Varank, “Çünkü yurt içi katma değer oranı yüzde 82 seviyesinde, yani enerji dışında dışardan hiçbir kaynağa ihtiyaç duyulmuyor ve ülke genelinde 200 bin kişilik istihdam oluşturuyor” dedi.


Bakan Varank, seramik dışında madencilik, makine ve mobilya gibi alanlarda da Kütahya'nın kapasitesinin gittikçe güçlendiğine dikkat çekti.


“ZAFER VE TAVŞANLI OSB 2020 YATIRIM PROGRAMINDA”


7 senede 6,5 buçuk milyar liranın üzerinde sabit yatırımı teşvik ederek, 13 bin vatandaşa yeni iş kapılarının aralandığını aktaran Bakan Varank, “Kalkınma Ajansımız bugüne kadar 324 projenin hayata geçmesini sağladı. Üretim altyapılarını da ihmal etmiyoruz. Tavşanlı Organize Sanayi Bölgesi, 2020 Yatırım Programında yer alıyor. Altyapı inşaatı ve elektrik şebekesi yapım işini tamamladık, atıksu arıtma tesisi projeleri ve keşiflerini onayladık. Sanayicilerimizin uzun süredir dile getirdiği başka bir talebi de yanıtsız bırakmadık. Zafer Organize Sanayi Bölgesini 2020 yatırım programına dâhil ettik. ORKÜSAN Sanayi Sitesinin taleplerini biliyorum. Üstyapı projelerindeki eksiklikleri kooperatife bildirdik. Eğer bu eksiklikler süratli bir şekilde tamamlanırsa, buradan müjdesini vereyim, yılın ilk yarısında üstyapı ihalelerini yapabiliriz” diye konuştu. 


“AJANS BÜTÇESİ 33 MİLYON TL’YE ÇIKARILDI”


Zafer Kalkınma Ajansının 2020 yılında vereceği destek programlarına da değinen Bakan Varank, Ajans destek bütçesinin 14 milyon liradan 33 milyon liraya çıkarıldığını, bütçenin mesleki eğitimin teşvik edilmesi, turizm altyapısının geliştirilmesi, teknik ve fizibilite destekleri kapsamında kullanılacağını söyledi.


“MESLEKİ EĞİTİME 15 MİLYON TL KAYNAK AYRILDI”


Mesleki eğitimin önemine dikkat çeken Bakan Varank, imalat ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren mesleki eğitim kurumlarının fiziki ve teknik altyapılarını iyileştirmek, eğitmen kapasitelerini geliştirmek ve mesleki eğitim algısını olumlu hale getirmek için 15 milyon liralık kaynağın ayrıldığını dile getirdi. Bakan Varank, proje başına 500 bin liraya kadar ve yüzde 90 oranında hibe verileceğini de kaydetti.


“KÜTAHYA VE AFYONKARAHİSAR’IN UNESCO BAŞARISI ÖRNEK OLMALI”


11. Kalkınma Planı'nda 2023 yılına kadar turizm gelirlerini 65 milyar dolara, turist sayısını da 75 milyona çıkarma hedefinden söz eden Bakan Varank, “Kütahya, Afyonkarahisar, Manisa ve Uşak nasıl bir katkı verebilir diye düşündük. Termal sağlık turizmi, zanaat, halk sanatları ve gastronomi alanları öncelikli olmak üzere cazibe merkezleri oluşturmayı hedefliyoruz. Program bütçemiz 15 milyon lira. Proje başına bir buçuk milyon liraya kadar ve yüzde 75’e varan oranlarda hibe desteği vereceğiz. İllerimizin potansiyeline çok güveniyoruz. Biliyorsunuz ülkemizde UNESCO’ya girebilen şehir sayısı 6 ve bunların ikisi Zafer Kalkınma Ajansı çatısı altında. Kütahya ve Afyonkarahisar’ın gösterdiği bu başarının, diğer şehirlerimize de örnek olmasını arzuluyoruz” diye konuştu. 


“İKİNCİLİK KÜTAHYA’NIN OLDU”


Sosyal Geliştirmeyi Destekleme Programı kapsamındaki 13 milyon lira tutarındaki 10 farklı projenin imzalanacağını kaydeden Bakan Varank, “SOGEP’e kabul edilen projeleri il bazında puan ortalamasına göre sıraladık. Türkiye birinciliği Manisa’nın, ikinciliği de Kütahya’nın oldu. Tek başına bu istatistik bile projeler hakkında bir bilgi veriyor.” dedi.


“KÜTAHYA’DA YARATICI KADIN KOOPERATİFİ KURACAĞIZ”


Bakan Varank, Kütahya’da Ala Ağa Konağı’nın dezavantajlı kadınlara çini, el sanatları, nakış ve oya eğitimi vermek üzere restore edileceğini söyledi. Kadınların, ürünlerini satıp aile ekonomisine katkıda bulunma fırsatına da erişeceğini belirten Bakan Varank, Yaratıcı Kadın Kooperatifini kuracaklarını söyledi. Varank, böylece çinicilik alanında kayıt dışı kadın istihdamın azalacağını ve kadınların emeğinin karşılığını alacağını dile getirdi.


“PAZARLAR’DA GLUTENSİZ GIDA ÜRETİLECEK”


Bir başka proje kapsamında Çölyak hastalığını önlemek üzere yarı dondurulmuş glutensiz ürünlerin üretileceğini anlatan Varank, bu amaçla Pazarlar Belediyesinde kurulacak kadın kooperatifiyle birlikte seri üretime geçilmesinin amaçlandığını söyledi.


BAKAN VARANK, REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI ÇAĞRI SONUÇLARINI KÜTAHYA’DA AÇIKLADI


Bakan Varank Bölgesel Destek Programları Açılış ve İmza Töreni'nde, İPA Rekabetçi Sektörler Programı'nın değerlendirme sonuçlarını da açıkladı.


11 PROJEYE DESTEK


Çağrının geçen sene nisan ayında “Yaratıcı Endüstriler” ve “Ar-Ge” başlıkları altında açıldığını belirten Bakan Varank, “Oldukça titiz bir değerlendirme süreci yürüttük. Toplam 62,5 milyon avro proje bedeli olan 11 proje bizim tarafımızdan desteklenmeye hak kazandı. Bu projelerle KOBİ'ler başta olmak üzere girişimcilerin ve araştırmacıların teknolojik birikimini artırmayı, tasarım ve markalaşmada ülkemizi bir üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.


“PROJE UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI’NDA KRİTİK ROL ÜSTLENECEK”


Desteğe hak kazanan projelerden birinin de ‘Kütahya'da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi’ olduğunu aktaran Bakan Varank projenin Kütahya'nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı içinde kalma ve bu etiketi şehir ve sektör için bir katma değere dönüştürme anlamında kritik bir rol üstleneceğini söyledi. 


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda ve Kalkınma Ajansları eliyle yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında 2019 yılında başarılı olan “Kadınıyla Genciyle Herkes İçin Daha Yaşanabilir Bir Çobanlar, Kadınlarımız El Sanatları ile Rehabilite ve Meslek Sahibi Oluyor, Belediye Üniversite El Ele; Kütahya İçin Güçlü Bir Geleceğe, Glutensiz Mutfak, Manisa Otomotiv Öncelikli Nitelikli Eleman Hamlesi, Kadınlar Üretiyor, Ekonomi Canlanıyor, Yunusemre Kırsal Kalkınma Merkezi, Büyükoturak Doğal Yaşam Köyü, Hayata Kaldığın Yerden Devam Et” projeleri Bakan Varank’ın refakatinde imzalandı.


Tören, imzaların atılması ve Vali Dr. Ömer Toraman’ın Bakan Varank’a çini takdim etmesiyle sona erdi.

 

Bakan Varank açılış ve imza töreninin ardından Kütahya 1. Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) düzenlenen istişare toplantısında sanayicilerle bir araya geldi.

Görüntünün olası içeriği: 8 kişi, ayakta duran insanlar ve takım elbise

Zafer Kalkınma Ajansı Bölgesel Destek Programları Açılış ve İmza Töreni için Kütahya’ya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kütahya Valiliğini ziyaret etti. 


Bakan Varank’ı valilik girişinde Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Ahmet Tan, Ceyda Çetin Erenler, İshak Gazel ile MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, daire müdürleri ile STK Temsilcileri karşıladı. 


Karşılamanın ardından Şeref Defterini imzalayan Bakan Varank, makama geçerek Vali Toraman ve protokol üyeleriyle Kütahya’daki yatırımlar hakkında görüştü. 


Bakan Varank’ı Kütahya’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Toraman, Kütahya hakkında bilgiler verdi; Kütahya’nın taleplerini iletti. 


Bakan Varank Kütahya Valiliği ziyaretinin ardından beraberinde Vali Dr. Ömer Toraman ve Kütahya protokolü ile Dumlupınar Üniversitesi ile Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesini ziyaret ederek öğrenci ve akademisyenlerle bir araya geldi.

 

728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği