Afyonkarahisar Mevlevîhânesini yılda 300 bin kişi ziyaret etti
300x250

Yılda 300 bin kişi Afyonkarahisar Mevlevihanesi’ni ziyaret ediyor. İlin ekonomik gelişimi için çok büyük katkılar sağlayan mevlevihanede hem ibadet ediliyor hem de Hazreti Mevlana’dan günümüze manevi mirasa sahip çıkılıyor.

Afyonkarahisar Mevlevihanesi Camii İmam Hatibi Sadettin Yıldız ve Mevlevihane Müze Müdürü Hasan Özpunar, yenikutahya.com haber sitesinden Mehmet Yaylıoğlu'nun sorularına cevap verdi.

Afyonkarahisar Mevlevîhânesi, 16’ncı yüzyılda Hz. Mevlânâ’nın yedinci kuşak torunlarından Sultan Dîvânî Hz. zamanında Mevlevîlik açısından çok önemli bir merkez olmuştur. “40 Hatimli ŞifalıAşûre” geleneği ilk defa Sultan Dîvânî Hz. zamanında Afyonkarahisar Mevlevîhânesi’nde başlamış ve birçok mevlevîhâneye buradan yayılmıştır. Günümüzde bu geleneği devam ettiren tek mevlevîhânedir.

Birkaç defa yangın geçirmiş olan Afyonkarahisar Mevlevîhânesi, 1902’deki büyük yangından sonra tamamen yanmış ve bugünkü haliyle Şeyh Celâleddin Çelebi zamanında 1908’de hizmete girmiştir. Bahçesinde Derviş Odaları, Matbah, Hâmuşân (Mezarlık) bulunan mevlevîhâne, son olarak 2008 yılında restore edilmiş ve 30 Aralık 2008 tarihinde “Sultan Dîvânî Mevlevîhâne Müzesi” adıyla, Afyonkarahisar Belediyesi bünyesinde hizmet vermeye başlamıştır.

Konuyla ilgili olarak Mevlevîhâne Camii İmam Hatibi Sadettin Yıldız ve Müze Müdürü Hasan Özpunar, yenikutahya.com’a aydınlatıcı bilgiler verdi. (Söyleşiyi izlemek için buraya da tıklayabilirsiniz)

728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği