21 Mart Dünya Down Sendromu Günü
300x250
+1 kromozom sayısı ile dünyaya gelen down sendromlu bireylere yönelik farkındalık oluşturulması amacıyla, Birleşmiş Milletler tarafından 21 Mart tarihi, Dünya Down Sendromlular Günü olarak ilan edilmiştir.
 
Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü'nden 21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü dolayısıyla " +1 farkla o kadar güzelsiniz ki..." başlıklı yapılan yazılı açıklamada bu konuda bilinçlenmenin önemli olduğuna bir kez daha vurgu yapıldı.
 
Sağlık Müdürlüğü'nün 21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü açıklaması şöyle ; 
 
▫️Down Sendromu, bir kromozom anomalisidir. Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendrom'lu bireylerde ki kromozom sayısı 47’dir. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Bu sebepten dolayı Down Sendromu Trisomy 21 diye de bilinmektedir.
▫️Her çocuk gibi Down sendromlu çocuklar da farklı zeka seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahiptirler. Burada kilit nokta çocuğun kapasitesini maksimum düzeyde kullanabilmesi için zamanında ve doğru desteği alabilmesidir. Erken eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, alternatif terapiler, oyun grupları gibi seçenekler aileler tarafından iyice değerlendirilmeli ve doğru kaynaklara ulaşılarak karar verilmelidir.
▫️Down sendromlu çocuklar sanılanın aksine pek çok şeyi başarabilirler. İyi bir eğitimle normal bir şeklinde hayatlarını sürdürebilir, çeşitli spor faaliyetlerinde bulunabilir, okula gidebilir, İmkan tanındığında meslek edinebilir, kendi yaşamlarını idame ettirebilecek seviyeye ulaşabilirler.
▫️Önemli olan onları hayattan soyutlamadan, bizler gibi tüm duyguları yaşadığını unutmadan, desteğimizi esirgememek ve onlara sevgi ile yaklaşmaktır.
 
728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği