12. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu başladı
300x250
Vali Ali Çelik, “Müzikte ve İklim” temasıyla düzenlenen 12. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu’nun açılışında konuştu. İklim krizine müziğin evrensel dilinden güç alarak dikkat çekileceğini söyleyen Vali Çelik, “İçinde çok nitelikli olgular barındıran ve içine düştüğümüz çevresel krizi anlatmaya çalışan, bir haykırışı olan, çok değerli bir iş, güzel bir organizasyon. Umarım tüm dünyanın yaşadığı çevre sorunlarının çözümünde müzikle farkındalık oluşturabiliriz” dedi.

Kütahya'ya ait birçok türküyü derleyip Türk Halk Müziği repertuvarına kazandıran ve Kütahya Türkülerinin babası diye anılan merhum Hisarlı Ahmet anısına düzenlenen Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu, Kütahya Valisi Ali Çelik’in katılımıyla başladı. 

Bu yıl 12.’si düzenlenen sempozyumun 2022 yılı teması “Müzikte ve İklim” olarak belirlendi. 9-12 Haziran tarihleri arasında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi ev sahipliğinde yapılacak sempozyuma 13’ü yabancı 122 bilim insanı katılıyor.

Sempozyumun ilk gününde hem Hisarlı Ahmet anıldı hem de iklim kriziyle mücadelede müzikle neler yapılabileceği ele alındı. 

Sempozyumun açılışında konuşan Vali Ali Çelik, müzik ve iklim ana başlığı altında düzenlenen sempozyumla zor bir işin başarıldığını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.


“İNSANLIK KENDİ EVİNİ YIKMAK İÇİN ÇABA İÇİNDE”

İklim krizine müziğin evrensel dilinden güç alarak dikkat çekileceğini söyleyen Vali Çelik, “İçinde çok nitelikli olgular barındıran, çevresel krizi anlatmaya çalışan, bir haykırışı olan, çok değerli bir iş, güzel bir organizasyon. Umarım insanlığın kendi evini yıkmak için nasıl bir gayret ve çaba içinde olduğunu anlatabilir, tüm dünyanın içine düştüğü çevre sorunlarının çözümünde müzikle farkındalık oluşturabiliriz” dedi.

“SANAT, FAYDALI İZ BIRAKMA ARAYIŞININ TEZAHÜRÜDÜR”

Sonsuzluk arayışındaki insanın sanatla dünyaya faydalı bir iz bırakmayı amaçladığını ifade eden Vali Çelik, “Hisarlı Ahmet; dönemin içinde yaşadığı bu topraklara, kültüre ait olan birçok değeri kendi içindeki arayışın bir sonucu olarak notaların diliyle dillendirmeye çalışmış ve bunda başarılı olmuş; ismiyle, eserleriyle sonsuza dek aramızda yaşayacak bir isim. Sanatçının en büyük katkısının bizlere olan yol göstericiliğinin temel metaforu da bu olsa gerek. Umarım Hisarlı Ahmet’in arayışını, kendine ve topluma olan saygısını müzikle dillendirişini, biz de iklim krizinin çözümünde müzikle evrenselliği buluşturmak için gayret sunarız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrenciler, atık kumaşlardan hazırlanan kıyafetleri sergiledi.  Açılış töreni sempozyuma katkıda bulunan iş insanlarına şiltlerin takdim edilmesiyle sona erdi. 


Törene; Kütahya Valisi Ali Çelik’in yanı sıra Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Kazım Uysal, Kütahya Güzel Sanatlar Derneği Başkanı Mustafa Kemal Altınsoy ile yönetim kurulu üyeleri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Devlet Konservatuvarı Müdürü Uğur Türkmen, Sempozyumun Bilim Kurulu Başkanı ve Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Lilian Maria Tonella Tüzün, Hisarlı Ahmet’in oğlu TRT Sanatçısı Mustafa Hisarlı, bilim insanları, STK Temsilcileri, sanatçılar, öğrenciler ve davetliler katıldı.

12 Haziran’da sona erecek sempozyuma ilişkin detaylı bilgilere www.hisarliahmet.org internet adresinden ulaşılabilecek. 
728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Kütahya Nöbetçi Eczaneler

Anket

150x150
150x150

E-Bülten Aboneliği